Погледнато позитивно, икономическата програма на БСП в голяма степен успява

...
Погледнато позитивно, икономическата програма на БСП в голяма степен успява
Коментари Харесай

Икономист: Икономическата програма на БСП критикува неолиберализма, а не казва нищо за това как се натрупа капитала през 90`те

" Погледнато положително, икономическата стратегия на Българска социалистическа партия в огромна степен съумява да разпознава проблемите през днешния ден, които една икономическа политика следва да реши. Но ефикасни ограничения могат да се приложат единствено в случай че разбираме какви са аргументите породили тези проблеми. Тук Българска социалистическа партия се задоволява със споменаването на някакъв нереален неолиберален модел от началото на прехода, който бил източник на всички несгоди. Няма нищо упоменато за „ родилните петна” на българския капитализъм, историята на първичното струпване на капитала, банковите банкрути, хиперинфлацията, олигарсите и други сходни неуместни за Българска социалистическа партия тематики. Да не приказваме, че тематиката правораздаване изобщо отсъства от целия документ. А когато свенливо бягаш от аргументите за едно заболяване няма по какъв начин да предложиш и съответно лекуване. Отново се подхожда чисто идеологически и страната се натоварва с всевъзможни функционалности – от преразпределянето на приходите (вечният социалистически инструмент) до надали не основаването на новаторска стопанска система с държавно присъединяване, където страната е подстрекател, основател, вложител и регулатор. Предприемачите отсъстват от цялата картина, с изключение на в раздела за преразпределнието на брутния артикул от тях към труда ", съобщи икономистът Евгени Кънев.
" Абсурдното е, че освен това качество на политическия хайлайф и положение на страната на нея се разпорежда да подсигурява светлото ни бъдеще. Сигурен съм, че създателите на документа мощно ще се затруднят да посочат едно сполучливо държавно присъединяване в стопанската система за целия преход, само че все пак остават правилни на идеологемата. Документът е изтъкан от вътрешни несъгласия – по едно и също време усилваме директните налози, от които ясно ще пострада най-вече междинната класа, а в същото време ще се стопира приключването на „ мозъци” в чужбина или предизвиква самодейността. Едновременно се желае преустановяване на концесиите на стратегически активи (без да е ясно кои са) и насърчаването на Публично-частно партньорство, което очевидно е нещо друго. Хем ще се подкрепят фирмите да излизат на непознати пазари, хем се готви някакъв вид частична реквизиция на най-големите, които ще бъдат задължени да заделят на база 10% от главния капитал дивиденти за служащите (?!?). Отбелязва се сривът на задгранични вложения, само че ще се слага българския капитал на равни начала с непознатия (?), вместо противоположното ", добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР