/Погледе.инфо/ Тел Авив реши да блокира напълно Ивицата Газа. Доставянето

...
/Погледе.инфо/ Тел Авив реши да блокира напълно Ивицата Газа. Доставянето
Коментари Харесай

Израел подготви двойна блокада на Газа

/Погледе.инфо/ Тел Авив реши да блокира изцяло Ивицата Газа. Доставянето на ток, вода и храна в региона е прекратено. Мярката се вкарва на фона на разискванията в израелския общоприет щаб за пълномащабна сухопътна интервенция в отговор на офанзивите на ХАМАС. Защо Израел се нуждае от обсада на района и какви са възможностите за триумф на тази интервенция?

Израел стартира цялостна обсада на Ивицата Газа. Съответната заповед даде министърът на защитата на страната Йоав Галант. Той акцентира, че в региона няма да се доставят храни, горива и ток. „ Ние се борим с човешки животни и действаме надлежно “, акцентира началникът на военното ведомство.

В понеделник министърът на енергетиката на страната Израел Кац съобщи, че прехвърлянето на запаси към Ивицата Газа е сполучливо спряно. Държавното управление беше подтикнато да предприеме съответни ограничения от изострянето, което стартира сред Тел Авив и групировката ХАМАС в събота сутринта с обстрела на Южен Израел от хиляди ракети.

По време на офанзивата стотици бойци от терористичното придвижване проникнаха в граничните региони. Броят на починалите военни и цивилни след конфликтите с радикалните интервенционисти до вечерта на 9 октомври е към 800, сподели израелският дипломат в Москва Александър Бен Цви.

Военно-политическият кабинет на Израел в неделя публично разгласи прехода на страната към положение на война, заяви кабинетът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Съответно беше утвърдено началото на огромни военни интервенции.

Самият министър председател в диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън изрази убеденост, че Израел не може да договаря и армията би трябвало да влезе в Ивицата Газа. Нетаняху твърди, че Тел Авив може да отговори единствено със мощ, защото неговата демонстрация на уязвимост в Близкия изток е неприемлива. В същото време американският водач не се опита да разубеди израелския министър председател.

Освен това 16 израелски депутати от ръководещата коалиция желаеха да се окупира цялата Ивица Газа. Те подписаха съответното послание към министър-председателя и държавното управление на страната. Те също упорстват да се обезвреждат всички бойци на ХАМАС и да се отвори граничният пункт от линията Газа към Египет.

Напомняме, че Ивицата Газа е дребна територия с повърхност от 360 квадратни километра и население от 3 милиона души. Де юре това е един от двата района на отчасти приетата страна Палестина, граничеща с Израел на изток и север. В същото време на юг тези земи са в контакт с Египет, само че сухопътното прекосяване е блокирано от бетонна стена.

Втората част на страната е Западният бряг. Тези територии в действителност нямат единно държавно управление и се управляват от разнообразни асоциации. Така Алия Зарипова, прессекретар на съветската задача към Палестинската национална администрация, акцентира, че в Ивицата Газа контролът над района се поддържа от групировката ХАМАС от 2007 година

„ В Западния бряг на Йордания властта де факто принадлежи на придвижването “Фатах ”, чиито членове са болшинството от палестинското управление “, отбелязва тя. Зарипова акцентира значимостта на разделянето на тези две сили в района, като добави, че сред тях има „ дългогодишни разлики “.

В същото време на практика няма районни сили, които да се пробват действително да поддържат дейностите на ХАМАС. Шиитското придвижване “Хизбулла ” увери ливанските управляващи, че няма да се включи в спора, до момента в който Израел не предприеме дейности против Бейрут. Външният министър на страната Абдала Бухабиб разгласи съответните гаранции.

В тази връзка публикация на “Политико ” отбелязва, че в района „ всяко държавно управление или група има тласъци да заобикаля влизането в борбата “ заради „ отвращение да се застрашат връзките с Вашингтон или отвращение да се пролива кръв във война, чийто излаз остава неразбираем. " Така ХАМАС към този момент се оказа под освен ресурсна обсада, само че и политическа, която се готви от израелски дипломати и военни.

„ Като се има поради обстановката, в която се намира Израел сега, не сме доста заинтригувани от интернационалното мнение във връзка с блокадата на Ивицата Газа. Страната първо би трябвало да спре ескалацията на сегашния спор. В резултат на това това ще бъде от изгода както за елементарните палестинци, по този начин и за израелците “, увери Симон Ципис, израелски специалист по интернационалните връзки и национална сигурност.

„ Ще кажа простащина. Ако Израел може да спре доставките на вода, газ и електричество за Ивицата Газа, тогава ние преди този момент предоставяхме всички тези запаси на района. И тогава поражда разумният въпрос: за какво са хапали ръката, която ги е хранила? ”, пита риторично той.

„ Блокадата е нужна, тъй че в случай че Израел стартира пълномащабна военна интервенция, врагът да бъде отслабен оптимално. Разбира се, мярката ще бъде краткотрайна, единствено за първите дни или даже часове на военните дейности “, изясни специалистът. „ Не се колебая, че Израел, при положение на такива ограничения, ще даде филантропична помощ на палестинския народ, защото Тел Авив не се стреми да води война с цивилни в Ивицата Газа. Има единствено една задача - да се ликвидира групировката ХАМАС и бойците, които са част от нея. В тази връзка Израел ще предприеме всички дейности за минимизиране на жертвите измежду елементарните жители и максимизиране на загубите в редиците на врага “, показва събеседникът.

„ Според мен не би трябвало да имаме проблеми с блокадата на Газа, макар че територията има изход на море и отчасти граничи с Египет. Факт е, че става дума за Синайския полуостров, който е едва следен от Кайро и локалните служби за сигурност “, изяснява Ципис.

„ На този полуостров работят банди номади, които в разнообразни интервали от историята си са се клели във честност на разнообразни терористични групи. Така те няма да разрешат на формален Египет да окаже помощ на Ивицата Газа. Освен това страната просто няма инфраструктура, която да разреши свързването на района с енергийни запаси за малко време “, уверен е политологът.

„ Единственият евентуален проблем са бежанците, които могат да се изсипят от линията Газа към Египет. Но тогава Кайро ще би трябвало самичък да реши въпроса “, счита той. „ Бих желал също да обърна внимание на обстоятелството, че нито “Хизбулла ”, нито президентът на палестинската власт и водач на Фатах Махмуд Абас показаха подготвеност да поддържат ХАМАС. Абас, да вземем за пример, просто не можеше да направи това, защото бойците се смятаха за негови гневни врагове. Дори няколко пъти се пробваха да го отстраняват. Що се отнася до “Хизбулла ”, Израел няма да ескалира напрежението с тази формация ”, споделя източникът.

„ ХАМАС в действителност към този момент се оказа под политическа обсада. Освен това, в случай че се реализира мир сред Саудитска Арабия и Израел, това ще бъде цялостен провал за ХАМАС като организация. Тоест, те просто ще бъдат отрязани от всякаква помощ, в това число от Катар “, е сигурен събеседникът.

„ Всички тези фактори се сумират по подобен метод, че израелска сухопътна интервенция ще се организира с съвсем 100 % възможност. Нашият Генерален щаб я възнамерява от два дни. И блокадата на Ивицата Газа е част от подготвителните ограничения за нейното реализиране “, акцентира Ципис. Ориенталистът Евгений Сатановски е на малко по-различно мнение.

„ Не знам дали израелците ще съумеят да завършат интервенцията. Американците в никакъв случай не са им разрешавали това. Е, обещанията на формален Тел Авив към този момент са единствено думи. Въз основа на всичко, което ни споделя международният опит, Газа би трябвало да бъде блокирана “, изясни той. „ Регионът би трябвало да бъде овладян до последния сантиметър. Тогава изритайте всички, които се пробват да командват и ръководят там, в това число турците и ООН-овците. И едвам по-късно можем да почистим бранша от бойци, да разоръжим и да установим естествен живот “, счита специалистът.

Сатановски също означи, че актуалните дейности на Израел във връзка с Газа няма да бъдат подценени от нито една страна в света. И преди всичко става дума за недопустимостта на обсада на региона. „ Също по този начин не е изненадващо, че “Хизбуллd ” реши да се дистанцира от поддръжката си за ХАМАС. Има безкрайна борба сред шиити и сунити. Що се отнася до Палестинската национална администрация, тя виси на косъм “, уверен е ориенталистът.

„ ПНА, в случай че Израел не беше обезпечил сигурността ѝ, щеше да се разпадне от дълго време и ХАМАС щеше да седи на нейно място. Да не забравяме, че групировката завладя линията Газа, безусловно унищожи “Фатах ” там “, спомня си събеседникът. „ Но назад към “Хизбулла. “ Не знаем дали тя ще получи заповеди от Техеран да нападна Израел. Но всички ракетни офанзиви против Израел от Газа, и аз съм уверен в това, са проведени от иранците. Иран от дълго време употребява сунитски елементи против израелците “, споделя специалистът.

„ Това не значи, че те имат другарски връзки с “Хизбулла ”. Но Техеран има доста принадлежности, които оказват помощ на иранското управление да употребява сунитските радикали. И в случай че забележим по какъв начин “Хизбулла ” удря Израел, това ще значи генерална подготовка за унищожаването на Израел от Иран. Сега всички чакат Тел Авив да затъне в Газа “, счита той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР