+++ Поглед към развойните проекти за дигитализираната мобилност на бъдещето:

...
+++ Поглед към развойните проекти за дигитализираната мобилност на бъдещето:
Коментари Харесай

Генеративен Аl, Augmented Reality и дистанционно паркиране – дигиталното изживяване в BMW на бъдещето на Consumer Electronics Show 2024

+++ Поглед към развойните планове за цифровизираната подвижност на бъдещето: интеграция на Augmented Reality очила при шофиране, отдалечено паркиране и генеративен AI за гласовите асистенти в автомобила
+++ Нови предложения за приложения за ConnectedDrive Store: още повече видео стрийминг и игри

Дигиталното преживяване в автомобила през днешния ден и в бъдеще: това е главната тематика на представянето на BMW Group на CES 2024. На събитието ще бъдат показани нови инфоразвлекателни артикули за настоящото моделно портфолио на BMW. В същото време с демонстрации на новаторски планове в развой на обработка BMW Group ще обезпечи взор в бъдещето: посетителите ще могат да придвижват BMW iX от отдалеченост в особено построен „ Silver Lot " в изложбения център; да открият капацитета на Augmented Reality очилата като пасажери и да изпитат новите благоприятни условия на BMW Intelligent Personal Assistant, станали вероятни с помощта на генеративния изкуствен интелект, който благодарение на Alexa Large Language Models (LLM) се трансформира в най-хубавият авто специалист.

,,BMW е въплъщение, както на The Ultimate Driving Machine, по този начин и на Ultimate Digital Experience ", споделя Франк Вебер, член на борда на шефовете на BMW Group виновен за развойната дейнсот. „ На CES ще покажем повече наличие, повече персонализация, повече гейминг. Всичко това е подкрепено от нашата мощна, вътрешноразработена BMW Operating System. И естествено, ние гледаме и към бъдещето: с съвършено интегрирана Augmented Reality и по-мощен, благонадежден изкуствен интелект при взаимоотношението човек-машина. “

Възможно с помощта на BMW Operating System 9: нови преживявания от игрите в ConnectedDrive Store през 202 4 година

Опционалното предложение “BMW Digital Premium ” разрешава на клиентите на BMW с BMW Operating System 9 да получат достъп до разширено предложение от BMW ConnectedDrive Store. В допълнение към On-Demand функционалностите за автомобила, то също по този начин предлага непрестанно възходяща гама от приложения на трети производители в региона на музиката, новините и игрите за Infotainment системата. Чрез този канал в автомобила навлизат спомагателни игри, които в бъдеще могат да се играят и с пълноценни гейминг контролери. На CES 2024, BMW за първи път показва сходно игрово преживяване: „ Beach Buggy Racing 2 “ предлага на клиентите изпълнено с екшън спортно преживяване, което припомня на огромните типичен конзоли. В Split-Screen режим двама играчи могат да се състезават един против различен в автомобила, употребявайки своите контролери. Познатите, съвместими с Bluetooth гейминг контролери могат с лекост да бъдат свързани с Infotainment системата. Свързаността с контролерите ще бъде налична през 2024 година след over-the-air актуализиране на BMW Operating System 9.

Клиентите на BMW към този момент могат да играят игри за един или няколко играча в автомобила благодарение на приложението AirConsole. Игрите са елементарно налични за всеки, тъй като смарт телефонът се трансформира в контролер и разрешава елементарно, бързо ръководство за научаване работа (така наречените Casual Games). Гамата от игри в приложението AirConsole в автомобила непрестанно се развива.

Пакетът BMW Digital Premium е опционално наличен за модели с BMW Operating System 9 и може да се резервира посредством Connected Drive Store онлайн, в приложението MyBMW или непосредствено в автомобила. BMW Digital Premium разрешава на клиентите да употребяват всички приложения, налични в автомобила в тяхната страна, в това число нужния размер данни. Освен това, наред с други неща, офертата включва и разширени навигационни функционалности и спомагателни варианти за индивидуализация.

Най-добри забавление - с Video App в BMW Operating System 8.5 и 9

В допълнение към BMW Theatre Screen с интегриран Amazon Fire TV в задната част на BMW Серия 7, клиентите на BMW към този момент могат да се любуват и на разнообразно видео наличие на централния дисплей*. Само за няколко месеца разработчиците от BMW Group, дружно с XPERI, Inc., усъвършенстваха към този момент сполучливата при Smart TV операционна система TiVo за видео стрийминг в автомобила. Резултатът е интеграцията на DTS AutoStage Video Service powered by TiVo. Развлекателното предложение включва както канали онлайн на ROLLS-ROYCE, по този начин и On-Demand библиотеки в категориите вести, спорт, детски занимания, филми и сериали.

Платформата в началото започва в новото BMW Серия 5 и в този момент се популяризира over-the-air в другите модели от висок клас**. В компактния клас коли с BMW Operating System 9 клиентите също имат достъп до видео приложението в композиция с BMW Digital Premium от края на 2023 година През 2024 година ще ги последват спомагателни коли като BMW X2 и всички модели от новото семейство на MINI.

Видео приложението към този момент е налично в Съединени американски щати, Англия, Южна Корея, Франция, Италия, Германия, Испания и скоро и в Япония. Порталите, налични в разнообразни страни, включват Pluto TV, Bloomberg, TED, Yahoo! и Chili. Има и характерни за страната предложения за стрийминг:

Германия: JOYN, ZDF, tagesschau, Deutsche Welle.
Италия: RaiPlay
Франция: TF1
САЩ: Tubi, Gusto TV, Journy
Япония: Abema TV, NHK Plus, TVer, Hulu Japan, NTV NEWS NNN

Портфолиото на платформата за видео стрийминг непрестанно се уголемява и последователно се популяризира и в други страни.

Готови за Wearables на бъдещето – разширено преживяване при шофиране с Augmented Reality очила " XREAL Air 2 "

На CES BMW Group за пръв път ще показва по какъв начин Augmented-Reality очилата (AR) ще обогатят преживяването при шофиране на бъдещето. При пътешестване из Лас Вегас посетителите ще могат да тестват опциите за приложимост на AR очилата. През очилата те могат да видят по какъв начин навигационната информация и напътствията за рискове, развлекателното наличие, информацията за станциите за зареждане и визуализациите за асистиране на процесите на паркиране са идеално вградени в действителната среда от " XREAL Air 2 ". През идващите години AR- и Mixed Reality устройствата (MR) ще стават все по-популярни: с помощта на софтуерния прогрес и базовите модели, които стават по-достъпни. В бъдеще AR- и MR-устройствата (MR) могат да предложат на водачите и пасажерите усъвършенствана информация и вълнуващи преживявания, които да допълват екраните, конфигурирани в автомобила.

BMW Group развива AR/MR технологията от 2008 година и в проучвателен планове изследва вероятните приложения на екрани, прикрепени към главата, по този начин наречените Head-Mounted екрани. Заедно с сътрудниците си инженерите на BMW в този момент съумяват за първи път да покажат устойчиво Augmented-Reality- и Mixed-Reality наличие на пасажерите в динамично движещ се автомобил. Дори в комплицирани обстановки при шофиране, да вземем за пример когато автомобилът завива, минава през неравности или форсира, показваното изображение остава устойчиво в околната среда. За да се реализира това, системата за следене на съответното AR/MR устройство би трябвало да бъде обвързвана към данните от датчиците на автомобила.

BMW Group непрестанно уголемява своя опит с AR/MR устройства през годините и ги показва на обществеността, започвайки с плана MINI Augmented Vision (2015), съдействието с Meta Reality Labs (2022 & 2023) и ConnectedRide Smartglasses на BMW Motorrad и M Mixed Reality Driving Experience. В настоящите модели на BMW и MINI функционалността " Augmented View " предлага на лидера видео стрийм онлайн на екрана за допустимо най-хубава ориентировка при навигация, който е уголемен, с цел да включва спомагателна, по този начин наречената Augmented информация. В региона на извънредно новаторските XR приложения, свързани с колите, през последните години BMW Group е подала заявки за патенти на близо 70 от изобретенията на своите разработчици.

„ Благодарение на най-новото изследователско съдействие с Meta Reality Labs и XREAL, постигнахме забележителен прогрес в подготовката за серийно консолидиране на външни XR устройства в цялостното преживяване при шофиране. Гордеем се, че сме пионери в тази област и сме добре готови, с цел да можем да предложим на нашите клиенти спиращи дъха преживявания в тази област и в бъдеще “, споделя Петер Ленерт, вицепрезидент, Research New Technologies and Innovations Digital Car при BMW Group.

„ Развълнувани сме от вероятността да можем цифрово да подобрим действителния свят посредством композиция от автомобилна технология и AR “, споделя Пенг Джин, съосновател на XREAL, „ и това може да докара до изцяло нови преживявания при пътешестване с автомобил и да разкрие нови капацитети за AR технологията. "

Още в миналотo BMW Group сполучливо е била пионер в цифровите технологии като достъп до автомобила, основан на BMW Digital Key, и предизвиква стандартизацията на сходни нововъведения в промишлеността. Компанията също е отворена за съдействие с други сътрудници, когато става въпрос за AR/MR. Целта тук е да се реализира промишлен стандарт за мрежово свързване на XR устройства от промишлеността за потребителска електроника с автомобила.

Демонстрация на разработка: благодарение на Amazon Alexa Large Language Model ( LLM ) BMW гласовият помощник се трансформира в безусловен авто специалист

На CES BMW Group и Amazon показват LLM функционалности за гласов помощник, които се основават на настоящ развоен план, по който фирмите работят в подготовка за вероятно въвеждане в серийно произвеждане. Това прави BMW Intelligent Personal Assistant най-хубавият авто специалист с помощта на генеративния изкуствен интелект, подпомаган от Alexa LLM. На CES посетителите ще усетят по какъв начин гласовият помощник дава бързи указания и отговори на функционалностите на автомобила по доста по-човешки метод, сходен на диалог, като в същото време може да ръководи някои функционалности на автомобила.

BMW Intelligent Personal Assistant от дълго време употребява изкуствен интелект за обработка на глас. Досега в серийното произвеждане не са въведени комплицираните благоприятни условия за обработка, които разрешават сходни на човешките взаимоотношение и разговори. Тези благоприятни условия се обезпечават от LLM. Става дума за модели на изкуствен интелект, които са проектирани да обработват човешкия език на високо равнище и да генерират подобаващи отговори. BMW Group умишлено подхваща деликатен метод към въвеждането на генеративен изкуствен интелект в автомобила. Целта е на клиентите да бъде препоръчано несъмнено и будещо доверие преживяване. В бъдеще това би трябвало да стане допустимо посредством непрестанно развиване на функционалностите на LLM взаимно с сътрудниците.

От въвеждането на първия BMW Intelligent Personal Assistant през 2018 година гласовото взаимоотношение е основна част от BMW iDrive. Гласовият помощник към този момент дава на клиентите надзор върху доста функционалности на автомобила, тъй че те да могат да не отместват ръцете си от кормилото и погледа си от пътя. Базиран на Alexa Custom Assistant - решение, построено на технология Alexa, което улеснява фирмите да основават собствен личен, персонализиран гласов помощник - идващото потомство на BMW Intelligent Personal Assistant ще се предлага в коли с BMW Operating System 9 и през годината ще става все по-ефективен през годината.

Съвместен развоен план с Valeo разрешава отдалечено Valet паркиране

BMW Group и Valeo работят в стратегическо партньорство за взаимно създаване на автоматизирани Level-4 решения за паркиране от идващото потомство. Това включва и създаването на решения за автоматизирано Valet паркиране (AVP). Клиентът напуща автомобила на избрана точка за връщане. От този миг нататък автомобилът поема независимо търсенето на място за паркиране, нужните маневри за влизане и излизане от паркомясто и може също по този начин да се върне назад до точката за взимане, с цел да бъде стихотворец назад от лидера. Основната технология може да бъде или самостоятелна система за шофиране, или система с дистанционно управление.

На CES 2024 посетителите могат сами да тестват Valet паркиране с ръководство от отдалеченост. То обезпечава надзор в обстановки, при които изцяло самостоятелните системи могат да се сблъскат със обилни провокации, като да вземем за пример в комплицирана или непозната среда.

Дистанционният оператор направлява и придвижва автомобила, употребявайки съвременна технология и изображения онлайн от камери, с цел да го паркира и върне по следен метод. Възможните области на приложение на тази технология в бъдеще биха могли да включват паркиране по време на събития, на летища или в логистиката.

* При коли с BMW Operating System 8.5 в композиция с ConnectedDrive Professional; при BMW Operating System 9 в композиция с BMW Digital Premium.

** BMW Серия 7; BMW iX в произвеждане от 03/23; BMW X5, BMW X6, BMW X7, BMW X5 M, BMW X6 M в произвеждане от 04/23; BMW XM в произвеждане от 08/23.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР