Поглед към Лондон, където е открита изложба на вещите на

...
Поглед към Лондон, където е открита изложба на вещите на
Коментари Харесай

В Лондон показват наследството на Нелсън Мандела

Поглед към Лондон, където е открита галерия на движимостите на Нелсън Мандела. Как го помнят неговите наследници и какъв е бил във всекидневието си борецът за независимост и президент на Южна Африка?

Първият негър президент на Южна Африка, герой против апартейда, притежател на Нобел за мир. Няма човек, който да не е чувал за Нелсън Мандела, само че доста по-малко се знае за най-личната част от живота му. Лондонски музей събира 150 експоната, дарени от фамилията му, които оформят едно самобитно странствуване през живота на Мандела.

Като човек, прекарал близо три десетилетия в пандиза, времето несъмнено се е трансформирало в извънредно значимо за него. Неслучайно той в никакъв случай не се разделял с обичания си часовник.
Мандла Мандела, внук на Нелсън Мандела: Не го сваляше от ръката си, а преди да почине ми го подари. Дядо ми беше извънредно прецизен, ценеше своето време и това на останалите хора. Никога не закъсняваше. А без значение в коя точка на света се намираше, часовникът му постоянно показваше южноафиканско време. В фамилията доста му се смеехме за това, само че в действителност по този начин той постоянно е оставал покрай дома.
Билети от значими пътувания, дарове от разнообразни политически фигури и някои от най-интересните облекла на Нелсън Мандела, са единствено част от експозицията. Сред най-любопитните е костюмът, с който е облечен по време на откриването на сесията на Народното събрание през 96-а година.

Мандла Мандела, внук на Нелсън Мандела: Дядо може и към този момент да не е измежду нас, само че знам, че битката му продължава. Той беше предан на борбата за правдивост, за мир и за тъждество.
Лондон е единствено първата спирка на изложбата, която по-късно ще обиколи още няколко европейски столици, преди да стане непрекъсната експозиция в родното село на Нелсън Мандела.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР