Погазват се основни принципи на доброто управление на държавните енергийни

...
Погазват се основни принципи на доброто управление на държавните енергийни
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Регулаторите по-скоро обслужват частни интереси

" Погазват се съществени правила на положителното ръководство на държавните енергийни сдружения. Има сериозен спор на ползи при назначението на един от членовете на Борда на " Булгаргаз ".

Това съобщи пред БНР Мартин Владимиров, специалист от Центъра за проучване на демокрацията и добави, че предстоят договаряния за нов контракт с " Газпром " в края на 2022 година

Не е обикновено някогашен шеф (Людмил Йоцов - б.р.) на стратегическо обмисляне на частен търговец, който има извънреден контракт за продажба на съветски газ през " Турски поток ", да влезе в Борда на шефовете на съперник, какъвто е " Булгаргаз ", изясни Владимиров.

" Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " работели като филиали на " Газпром "

Това е чувството на енергийния специалист Христо Казанджиев

Според него съществуват към момента съществени дефицити при обезпечаването на безпристрастност и конкурентност при осъществяване на публични процедури като състезания . " Политическото вмешателство е налице и би трябвало още доста работа да се извърши, до момента в който стигнем до равнище на безпристрастност и бистрота, която се чака от нас, в случай че желаеме да станем член на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Това не значи, че би трябвало да се употребяват същите способи от новото ръководство, т.е. да се погазват правилата на закона, който е открит ", сподели Мартин Владимиров.

По думите му упованията на обществото са доста огромни, а методите, които се ползват, не се разграничават доста от ръководството на ГЕРБ. Принципите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз изискват да няма интервенция на изпълнителната власт в оперативната активност на държавните компании.

" Техните интервенции и бизнес решения би трябвало да са напълно резултат на бордовете на шефовете, а не да бъдат променяни въз основата на политически или различен интерес ".
 Работодателите в подготвеност да сезират Европейска комисия за цената на газа
Работодателите в подготвеност да сезират Европейска комисия за цената на газа

Изявленията създавали усещане, че промишлеността не е част от обществото

Според Владимиров задачата е на " Булгаргаз " да ѝ се изземе основната роля на българския газов пазар, атрактивните клиенти да преминат към трети компании на различни търговци на природен газ, а за " Булгаргаз " да остане нелеката задача да продава газ на топлофикациите, които не са постоянни платци .

Той счита, че решението на проблемите в енергийния бранш, е посредством възстановяване ръководството на държавните енергийни компании и на КЕВР, като се увеличи тяхната самостоятелност от политическо вмешателство.

" Затова беше изменен Законът за обществените предприятия и се вкараха състезания за избор на членове на бордовете на шефовете на държавните предприятия, тъй че те да не бъдат жертва на политически рокади, когато има потребност от изкупителна жертва или несъмнено политическо решение не трябва възприемано от държавното сдружение или пък е срещу ползите на държавното сдружение ", изясни Владимиров.
 Кирил Петков чака обвинявания около
Кирил Петков чака обвинявания около " Булгаргаз " до дни

Плащанията за строителите няма да са единствено по фактури към този момент

Има съответно желание да се конфигурират в КЕВР персони, които са подвластни от новата политическа власт , което е метода на преодоляване на самостоятелните регулатори в България през последните 20 години.

" Регулаторите се употребяват или за политически цели, или за преразпределяне на пазарни ползи в избрани подотрасли . Винаги има съответен интерес, който бива защитаван, това е част от казуса с регулаторите. По-скоро те обслужват частни ползи, в сравнение с да пазят публичния интерес. Тази на процедура се надявахме да се промени ", добави Мартин Владимиров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР