Поевтиняването на картите за градски транспорт за ученици и студенти

...
Поевтиняването на картите за градски транспорт за ученици и студенти
Коментари Харесай

Два пъти повече средства отпуска Община Варна за абонаментни карти тази година

 Поевтиняването на картите за градски превоз за възпитаници и студенти във Варна е засилило интереса на младежите към тях. Това излиза наяве от проектобюджета за активност " Транспорт “, който беше прегледан и утвърден на днешното съвещание на отрасловата комисия към Общинския съвет.

За финансиране на абонаментни карти за учащи са заделени в общинския бюджет към 2,4 млн. лв., т.е. двойно повече средства спрямо миналата година. С тях общината ще дофинансира 10 хил. карти. За съпоставяне - през 2019 г. заложените карти в бюджета са били към 7 100.  За всяка ученическа или студентска карта доплащането от локалната хазна ще е  20 лева месечно.

  

Над 9,4 млн. лв. е бюджетът на община Варна за активност " Транспорт “, или с 1 млн. лв. повече по отношение на предходната година. Средствата са увеличени поради смяната в наредбата за реда и изискванията за пътешестване на преференциални цени, съгласно която от 20 октомври 2019 година възпитаници, студенти, пенсионери и хора с увреждания пътуват по-евтино в градския превоз на Варна.

  

От бюджета за активност " Транспорт “ се финансират преференциалните карти, покриват се разноски за транспорт на трудноподвижни хора и се отделят средства за отплата към превозвачите за издадени карти през миналата година.

 

Основно перо остава дофинансирането на пенсионерските карти. Общината към този момент заплаща 35% от цената им, а не 25%, както беше през предишните години. За картите за пенсионери над 65 години в бюджета са планувани 5,43 млн. лв., или с към 550 хиляди лв. по-малко спрямо миналата година. Причината е, че в проект сметката е сведен броят на картите по отношение на 2019 година, защото не всички пенсионери се възползват от преференцията.

 

В рамките на днешното съвещание беше подложен въпросът за " Градски превоз “. След диспути съветниците взеха решение да насрочат особено съвещание, на което съществена тематика да бъде точно положението на общинския транспортьор.

 

Разгледано бе и искане на таксиметровия профсъюз " Авто 94 " за отделяне на нови стоянки на основни места в града. Членовете на комисията взеха решение да свикат обособена среща, на която да бъдат поканени управленията на Оперативна програма " Паркинги и синя зона “ и " Градски превоз “, както и още представители на таксиметровия отрасъл, с цел да се чуят повече отзиви по отношение на нуждата от стоянки за такситата и възможните места за обособяването им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР