Поевтиняване не само на синьото гориво, но и на електрическата

...
Поевтиняване не само на синьото гориво, но и на електрическата
Коментари Харесай

Газът поевтинява от 1 юни, токът - от 1 юли

Поевтиняване освен на синьото гориво, само че и на електрическата сила разгласи ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Регулаторът трябваше да се произнесе през днешния ден дефинитивно по предлагането на " Булгаргаз " за новата ценова цена, която ще работи през този месец. 

Цената на природния газ за юни ще е 20,33 лева /MWh /без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС/, която спрямо одобрената за месец май е по-ниска с 9 % или с 2,02 лева./MWh, реши дефинитивно КЕВР на закрито съвещание.  Това е следващо понижение на цените на синьото гориво, което се дължи на смяната в контракта сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ", в която тежест имат цените на газовите хъбове в Европа. 

Преседателят на КЕВР посочи обаче, че поевтиняването няма да се отрази още през днешния ден върху цената на парното, макар правилото, че всяка промяна с над 5 на 100 на цената на газа, трансформира сметките.

Тъй като самата процедура за смяна на цените на парното трае 20 дни, това би означавало признатата през днешния ден промяна да е в действие единствено за оставащите 10 дни от календарния месец. Затова, поевтиняването на природния газ за юни ще бъде начислено в цените на топлинната сила, които КЕВР ще дефинира за едногодишен интервал от 1 юли, сподели Иванов. 

Междувременно от " Булгаргаз " ЕАД оповестиха, че сумите за възобновяване със задна дата от 5 август предходната година по договорите за доставка на природен газ са изчислени. Дружеството е изготвило и планове на съглашения с клиентите и ги е изпратило за координиране от Съвета на шефовете на " Български енергиен холдинг " още на 26 май. От сдружението заявяват, че незабавно след приемане на съгласувателното решение са подготвени да възстановят сумите на своите клиенти, директно след сключването на споразуменията, без да се изчаква приключването на постановения 14-дневен период.

Токът също поевтинява

От 1 юли ще влезе в действие и поевтиняване на цената на тока за семействата в Западна и Североизточна България също ще бъде понижена, заяви още ръководителя на КЕВР Иван Иванов. Той заяви, че приблизително електрическата енергия в страната ще поевтинее с 0,55%. След това той заяви какви са процентите по сдружения.

За клиентите на ЧЕЗ на контролирания пазар понижението е с 0,45 на 100, макар импортираното по-рано през май предложение за фрапантно повишаване на нощната сила. 

И семействата и дребния бизнес, които са към " Енерго-Про ", ще получават тока на цени с 1,69% по-ниски в сравнение с са в този момент.

Единствено при потребителите на ЕВН в Югоизточна България ще има едвам видимо нарастване от 0,15 на 100.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР