Поевтиняване на храните в България можем да видим най-рано през месец

...
Поевтиняване на храните в България можем да видим най-рано през месец
Коментари Харесай

Ето кога най-рано можем да очакваме поевтиняване на храните

Поевтиняване на храните в България можем да забележим най-рано през месец април. Тази прогноза даде в предаването " Директно " по Bulgaria ON AIR ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

" Ние нямаме изменение в структурата на процеса на предложение. Имаме усилване на ценовия набор в месеците до края на април - пиково нанагорнище или по-високи стойности, след което имаме намаляване. Същата наклонност се повтори и през 2022 година, без значение от хиперпроявленията при избрани артикули и без значение от инфлацията, процесът се измести нагоре, само че кривата не се промени. В момента върви по безусловно същата логичност, което значи, че от 15 април би трябвало да забележим най-малкото задържане на ценовите нива ", изясни той.

Високите цени на краставиците и доматите са сезонни и не необикновени. Наблюдава се и дефицит точно на тези зеленчуци, което способства. Не е естествена обаче цена за кг краставици от 8 лв., уточни Иванов. Успокоение на цените при тези артикули може да се чака след 20 март. 

" Ако цена на едро на домата на едро е 3 лв., стойност от 9 лв. за краен консуматор не е естествена. В момента има краставици на 3,80 лева и, в случай че се видят някъде на 7-8 лв. не е обикновено, изключително за този бързо развалящ се артикул. Що се касае до отрицателни практики, които водят до ненужно оскъпяване над цената - има такива ", категоричен е ръководителят на ДК по стоковите тържища и борсите.

Основен проблем за пазара остава войната в Украйна, нормализиране на пазара обаче към този момент се усеща.

" На процедура, по отношение на предходната година, темпът на напредък се понижи доста. От пиковата стойност през май месец имаме едно леко нарастване, то то е с прицент и половина. Процесът е много по-стабилен, много по-овладян, от това, което беше до края на май 2022 г.  Шокът беше значителен. Енергийната база се подмести, разноските за произвеждане се подместиха, логистични вериги се нарушиха. Целият развой на естествена търговия, влезе в едни ненормални нива. В момента имаме уравновесяване и балансиране на процесите ", изясни още Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му към днешна дата промоционалните цени на стоките в огромните вериги, съставляват в действителност действителната цена.

Иванов е безапелационен, че въвеждането на таван на цените би изкривило пазара и би основало далавера, а подомна мярка ще удари най-много производителите, само че не и едрите търговци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР