Поетичната книга „Остров за двама“ на Димитър Христов (издание на

...
Поетичната книга „Остров за двама“ на Димитър Христов (издание на
Коментари Харесай

Остров за двама – любовна лирика от победителя в конкурса Горчиво вино Димитър Христов

Поетичната книга „ Остров за двама “ на Димитър Христов (издание на „ Изида “) е резултат от извоюваната първа премия в Петия народен конкурс за любовна поезия „ Горчиво вино “ (2018). Конкурсът е в памет на огромния български стихотворец Евтим Евтимов и е неизвестен, прави оценка се не името и известността на създателя, а качеството на творбите. Организатор е НЧ „ Братя Миладинови - 1914”, Петрич, откъдето стартира професионалния си и креативен път Евтим Евтимов.
Премиерата на книгата ще бъде на 11 февруари от 18 ч. в Български културен център, София, ул. " Веслец " 13.
Димитър Христов е създател на книги със стихове, на пиеси и песни, които извършва с китара. Превежда лирика от няколко славянски езици. Има преведени книги с лирика и драматургия в Русия, Украйна, Полша, Франция, Германия, Сърбия, Република Македония, Албания. Носител е на национални и интернационалните литературни награди. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските публицисти.
Лириката му продължава и развива богатата традиция на българската лирика, въодушевена от интимния свят на мъжа и дамата. Чувственото дионисиевско начало е обогатено със актуалното светоусещане за деликатност и обаяние, за милувка и съкровеност. Любовта в неговите стихове е блян и размисъл, прочувствена задача и посветеност на обичания човек. Тя е повече активност, в сравнение с съзерцаване и това я прави значима, съдбоносна за целия живот на личността.
Любовта в стиховете на Димитър Христов е в основата на живота, на отношението към света, към другите и към себе си. Истинската обич не признава забрани, разрушава догмите и граничи с безсмъртието, тя е градивна мощ и осмисля съществуването ни. В този смисъл любовта сред мъжа и дамата е белязана от езически, митологически, древен и съвременни възгледи, само че стремежът към класическата естетика в връзките е сплотяващ и трансформира обособени стихове в химн на насладата, която постоянно би трябвало да се изстрада, с цел да се реализира равновесието сред пристрастеност и мъдрост. Любовта дефинира и взаимовръзките и общуването на индивида с духовния и с материалния свят – с природата, с предишното и с бъдещето – с наследеното и завещаното. Богато нюансираните картини, облици и внушения са въплътени в майсторски изваяни поетически форми, които са неразделна част от естетиката на интимното прикосновение и другарство.
Витални, темпераментни и интелектуално обагрени, стиховете на Димитър Христов са отворени към душевността на обособения човек, с цел да се опълчват на прочувствената непълнота, на грубостта и незнанието и да потърсят както бягството от сивотата и експанзията на всекидневието, по този начин и опциите за оцеляването на същинската обич, която дава криле на нашите мисли и дейности, която носи благополучие и осмисля ориста ни.
На корицата на книгата е откъс от картина на известния художник Владимир Пенев, която носи същото название - „ Остров за двама “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР