Поетът лорд Байрон изнася пламенна реч пред Камарата на лордовете

...
Поетът лорд Байрон изнася пламенна реч пред Камарата на лордовете
Коментари Харесай

27 февруари 1812 г. - Гняв срещу индустриалната епоха

Поетът лорд Байрон изнася пламенна тирада пред Камарата на лордовете в желанието си да убеди Народното събрание да не постанова смъртна присъда на Лудитите. Проваля се.

По това време законът постановява, че „ рушенето на машини “, да вземем за пример механизирани тъкачни станове, е углавно закононарушение.

Лудитите от своя страна съставляват асоциация на занаятчии – най-вече фермери и тъкачи, които считали, че идната индустриализация представлявала смъртна опасност за тяхната издръжка. Те се кръщават на фолклорната фигура Нед Луд, който счупил няколко машини за плетене през 70-те години на XVIII в.

Движението на Лудитите води началото си от 1811 година Те изпращат поредност от писма до притежателите на фабриките в Нотингам, призовавайки ги да не конфигурират новите машини. Когато не получават отговор, придвижването им се разраства из цяла Англия. Намаляването на заплатите на чираците, както и съкращаването на работни места в допълнение нагнетява обстановката. Лудитите вземат решение, че би трябвало да се вземат крайни ограничения.

В рамките на три седмици група от служащи съумява да разбие вратите на заключените заводи и да унищожи над 200 тъкачни станове. Въпреки засилената полицейска защита, както и опасността от налагането на смъртна присъда, офанзивите стават все по-свирепи. През 1812 година цените в Англия скачат, а към този момент безработните занаятчии нямат с какво да хранят своите фамилии. Настават дни на обезсърчение.

По време на безредици в цялата страна са убити голям брой Лудити, в това число няколко притежатели на заводи и мелници. Останалите Лудити са задържани, наказани и екзекутирани. Сред тях е Ейбрахам Чарлстън – едно 12-годишно момче.

До средата на 1812 година придвижването на Лудитите е към този момент разрушено, само че офанзивите, въпреки и спорадични, не престават още няколко години.

 

Obekti.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
--> <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР