Поетът Иван Цанев ще бъде удостоен с Яворовата награда за

...
Поетът Иван Цанев ще бъде удостоен с Яворовата награда за
Коментари Харесай

Яворовата награда за поезия ще бъде връчена по време на честванията на 140 години от рождението на поета

Поетът Иван Цанев ще бъде почетен с Яворовата премия за лирика - най-престижното литературно отличие в България. Това ще стане по време на честванията на 140-та годишнина от рождението на Пейо Яворов , които стартират в събота в родния град на поета - Чирпан. 
Наградата се присъжда от 1968-ма на всеки пет години. Първият й притежател е Павел Матев , последният - Калин Донков . В Шестата научна конференция са декларирали присъединяване 37 литературоведи от всички университети в страната. Ще бъде показана новата книга на Иван Мешеков " Пейо Яворов - поет-богоборец ", както и изданието " Аз не пребивавам. Аз пламтя " на фондация " Яворов " и на Славянската академия: Преводачите са 25 души от 14 страни, на 11 славянски езика, както и на арменски, и на киргизки, прецизира Тодор Иванов - завеждащ къщата-музей на поета в Чирпан.
 Снимка По време на Яворовите дни ще бъде премиерата и на документален филм за присъединяване на поета в битките в Македония, изработен от младежи-доброволци от Българския червен кръст.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР