Поетът Иван Цанев получи наградата за цялостен принос в детската

...
Поетът Иван Цанев получи наградата за цялостен принос в детската
Коментари Харесай

Поетът Иван Цанев получи наградата за цялостно творчество на портал "Култура" и фондация "Комунитас"

Поетът Иван Цанев получи премията за повсеместен принос в детската лирика и литература на портал " Култура " и фондация " Комунитас ". Призовете за достижения в региона на литературата и хуманитаристиката се връчиха през днешния ден за четвърта поредна година.

Първите награди в двете области получиха писателят Христо Карастоянов и философът и откривател Ивайло Знеполски. Другите бяха есеистът Димитър Бочев за сборника си с есета " Несъгласни думи " и литературният историк Надежда Александрова за иследванията си на творчеството на поетите Димчо Дебелянов и Николай Лилиев. Отличените са били избрани от Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Теодора Димова, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев.

Карастоянов получи първата премия за литература за романа " Послепис ". " Тази книга прави нещо доста значимо, пуска историята в литературата, сподели писателят Деян Янев при връчването на премията. " Историята дълги години може да лъже, за разлика от положителната литература, която не може. Когато създателят пусне историята да мине през орисите на героите си, тогава истината остава ", сподели още той.

Ивайло Знеполски получи първата премия за принос към хуманитаристиката за двутомния си труд " Как се трансформират нещата. От произшествия до огромното събитие ". Написването на книгата е лишило на Знеполски 6 години, като тя събира документи от държавни и частни архиви, персонална коресподенция и анкети за ролята годините сред 1945 и 1989 година, отношението на властта и Държавна сигурност към преподавателите във философския факултет на Софийския универститет " Св. Климент Охридски ".

По думите на Калин Янакиев от нея се вижда, че " не е е напълно изненадващо че комунизмът се срути ", както и че " под повърхността на тази железобетонна система са текли процеси, които са довели до деструкцията на това страшилище ".

Тази година беше връчена и специфична премия за принос към поданството общество, която получи изпълнителният шеф на Българска хранителна банка Цанка Миланов за напъните си в ограничението на опциите за изхвърляне на храна.

Литературоведът Иван Станков получи специфичен приз от журито за за книгата си " Улици и кораби ".

" Аз съм уверен, че всички нации спят, тъй като тогава сънуват и мечтаят. Всички нации имат будители. Ролята им е да събират фантазиите в хрумвания, с цел да може, когато народите се разсънят, да им ги покажат ", сподели Станков при приемането на оценката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР