Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги, чиито стихове са

...
Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги, чиито стихове са
Коментари Харесай

Между солта и пепелището

Поетът Георги Ангелов издаде две нови книги, чиито стихове са писани в продължение на 9 години. Той е създател общо на 14 стихосбирки от 1997 година до през днешния ден. Неговото име е емблематично за родната литература, тъй като към този момент 13 години той издава електронното списание „ Литературен свят ”, където всекидневно се появяват произведения на повече от български писатели и преводачи във всички жанрове: лирика, прозаичност, журналистика, мемоаристика, преводна литература. Архивът съдържа над 2000 имена и стотици хиляди творби.
 Проф. Пламен Павлов, Димитър Христов и Георги Ангелов  Кориците на книгите  Кориците на книгите
В галерия-книжарница „ София-прес ” се събраха десетки читатели и сътрудници за премиерата на двете стихосбирки „ Солта на земята ” и „ Пепелище ” (2017, изд. „ Фльорир ”). В авторския рецитал звучаха къси, афористични произведения, в които са заложени трагичните амплитуди в ориста на актуалния българин.

„ Личната креативната задача на един публицист не би могла да се отдели от това, което той прави за литературния живот, за изявата на стотици надарени негови сътрудници. Той е и историк, и преводач, затова творчеството му е мост сред времената и културите, от антични ареалии към модерни ракурси, като той борави еднообразно добре и с класическия, и със свободния стих ” – сподели поетът Димитър Христов , водещ на вечерта.

За творчеството на Георги Ангелов приказва историкът проф. Пламен Павлов : „ От моите студенти Георги е най-изявеният стихотворец. Неговата лирика е извънредно истинска и се родее с творчеството на Иван Методиев, Марин Сореско, Кавафис и Елитис. Неговият уебсайт е най-мащабната българска платформа за литература, където няма цензура, няма възнаграждение – нещо неуместно в нашия комерсиализиран свят. С малко думи той съумява да концентрира мисъл и метафоричност на изрече, поезията му звучи съвременно и концептуално. ” В диалога се включиха писателите Никола Инджов, Павлина Павлова, Камелия Кондова, Иван Есенски и Ваня Душева, а в публиката бяха десетки изявени създатели като Георги Константинов, Надя Попова, Атанас Капралов, Благовеста Касабова, Славимир Генчев, Атанас Звездинов, Бойко Беленски, Жени Костадинова, Диана Димих, Юлия Дивизиева, Виктория Катранова, Марина Шопкина и други

„ Голямата лирика не може да бъде затворена, все в миналото тя доближава до читателите, с това желая да подчертая, че поезията на Георги Ангелов е непреходна ” – заключи Павлина Павлова .
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР