Поетапно увеличение на цената на билетите за превоз на пътници

...
Поетапно увеличение на цената на билетите за превоз на пътници
Коментари Харесай

Заради стойността на горивата: Превозвачи увеличават цената на автобусните билети

Поетапно нарастване на цената на билетите за транспорт на пасажери оповестиха от Конфедерацията на автобусните превозвачи. За Българска телеграфна агенция ръководителят на браншовата организация Магдалена Милтенова разяснява, че мярката се постанова поради фрапантното повишаване на цените на горивата. Няма решение за повишение на цената на национално равнище, уточни тя и добави, че Законът за публичните поръчки разрешава на превозвачите, опериращи по избрани линии, нарастване с до 50%. 

„ Цените, които ние сме формирали още 2017 година, не са променяни към този момент повече от пет години, а тук-там и по 10 години. Сега обаче доста мъчно можем да устоим на това, което се случва. Градските транспорти главно се извършват с рейсове на метан, а там нарастването на цената е над 200%. Проблемът е, че ние по закон можем да увеличим до 50% цената на билета, само че това няма реши казуса, тъй като отново не можем да компенсираме тази разлика в цените на горивата “, разяснява Милтенова. Тя дефинира идното поетапно нарастване като „ опит да бъде съхранен браншът “ и прикани за интервенция на страната и общините, които да го подкрепят, защото превозът е и обществена услуга за популацията. 

Милтенова разгласи, че от през днешния ден нарастването е реалност в градския превоз на Благоевград, където билетът за еднократно пътешестване от 80 стотинки към този момент се е покачил на 1,20 лева Запазени са обаче цените на абонаментните карти за пенсионери, възпитаници и студенти. В Стара Загора, където сдружението е общинско, билетите също са на по-скъпа цена от 1 януари 2022 година, изясни още тя. 

„ Ние настоявахме в бюджета да се планува дотация за междуселищните линии, което не беше направено. Сега чакаме да забележим реакцията на Министерството на превоза. Разговаряли сме с Министър Събев да се търси вид за подкрепяне, само че това не изключва нарастването на цената на билета. “, сподели още Магдалена Милтенова.

Тя прикани страната да търси решение и за справяне със „ сивия “ бранш и нерегламентирания транспорт, оказващи неподходящо въздействия върху сектора. 

За Българска телеграфна агенция шефът на компанията, оперираща градските линии в Благоевград – Марио Богданов, съобщи, че нарастването ще даде „ глътка въздух “ на бизнеса, само че страната би трябвало да предприеме и други ограничения. „ Едно 50-процентно нарастване на цената на билета не взема решение нищо. Ние обаче няма какво да създадем, тъй като в случай че създадем билета 2,50 лева или 3 лева, както би било обикновено по отношение на цената на горивата, просто няма кого да возим “, счита той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР