Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат

...
Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, въвличат
Коментари Харесай

Румен Радев отново заяви, че България поема за десетилетия неясни задължения със сделката за F-16

" Поемането на отговорности, свързани със скрити и неразбираеми разноски, въвличат за детесилетия напред българските държавни управления в обилни финансови отговорности ". Това разгласи президентът Румен Радев, който в изказване пред медиите обоснова претекстовете си за несъгласие върху утвърдените от Народното събрание контракти за придобиване на изтребителите F-16 Block 70.

Радев още веднъж повтори, че преди дни Народното събрание е приело решение без да се преценява с ползите на жителите и страната и отново настоя за необятен публичен спор. Попита какви гаранции получава България против сумите, които ще изплати, по кое време ще бъде построена нужната инфраструктура и отново уточни, че не е ясно дали договорката ще включва нужното въоръжение на самолетите, поддръжка, образование. Не съответният вид аероплан самичък по себе си, а съществуването на действителни качества, дефинира престижа и бъдещето на българските военновъздушни сили и нашата евроатлантическа принадлежност, съобщи още президентът.
Вчера президентът Румен Радев наложи несъгласие върху ратификацията на договорите за придобиването на изтребителите F-16 Block 70 и свързанатa с тях поддръжка. По-рано през днешния ден ветото беше отхвърлено от парламентарната комисия по защита, а в петък влиза и в пленарна зала.

Законопроектите, с които Народното събрание утвърди договорката и заплащанията по нея бяха гласувани от Народното събрание на 19 юли. Основното основание в претекстовете за несъгласие на президента е, че ратификацията е станала прекомерно бързо. Според него няма " национално единодушие и увереност във взаимноприемливите условия на контракта ". Това по думите му било " извънредно обезпокоително ".

" Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица значими въпроси като цени, гаранции, периоди за доставки, неустойки, компенсации и други. На България е нужен аероплан с многофункционални качества, което се реализира освен с качествата му, а и с цялостен пакет въоръжение, съпътстващо съоръжение и образование на персоналния състав. При разискването и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и оферти, които не можаха да бъдат развити и разисквани заради приложената съкратена законодателна процедура ", написа в претекстовете Радев.

Румен Радев не крие рецензиите си към избора на F-16 от момента, в който се разбра, че това ще е новият мултифункционален аероплан за армията. При последното си просторно изявление по тематиката, в предаването " Панорама " на Българска национална телевизия, той изрази страдание, че дебатът за самолетите е излязъл отвън обсега на обективните критерии.

 Румен Радев направи изказването си незабавно откакто се върна от посещаване в Хърватия, където през днешния ден беше и във военно-въздушната база
© Прессекретариат на президента

Румен Радев направи изказването си незабавно откакто се върна от посещаване в Хърватия, където през днешния ден беше и във военно-въздушната база " Земуник "

Радев счита, че не е изпълнено нито едно от предварителните обещания, дадени при пускане на процедурата - допустима цена, разсрочено плащана, мощен офсет, индустриално съдействие и покупка на аероплан с огромни качества. Според президента при сегашната екипировка поръчаните F-16 са играчки за авиошоу. Радев даже уточни, че за офанзива на цели на повърхността новите самолети ще са по-слаби от съветските Су-25, който авиацията има сега.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР