Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК)

...
Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК)
Коментари Харесай

Регламентират достъпа на хора с увреждания до плажовете и морето

„ Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) да прибавим смяна, която да даде формулировка на това какво е налична среда на морския плаж за хората с увреждания и обезпечаването й да бъде отговорност за стопаните на плажовете. Това ще стане и посредством групирането на плажовете. Не стопираме да се  срещаме с представители на организации на хора с понижена пъргавина и желая особено да им благодаря за съдействието. “ Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя заяви, че от предходната година посредством анекси в договорите от концесионерите и наемателите на линиите е поискано да обезпечат удобни условия за хората с увреждания, с цел да могат да плажуват пълноценно . На някои от плажовете концесионерите към този момент са обезпечили колички, които са извънредно значими. Така един път стъпили на морския плаж, хората с увреждания могат да се къпят и в морето.

Министър Ангелкова обърна внимание, че в този момент няма явен правилник, а в действителност е нужна законова база, с цел да може туристическата администрация да задължи концесионерите и наемателите да обезпечат тази досегаемост. Със сигурност това ще бъде направено с смяната на ЗУЧК, чийто план е на публично разискване.

„ Много е значимо да осигурим нормативна уредба, която да е единствено за морските плажове. Знаете, че има условие за обезпечаване на досегаемост и по европейските нормативи “, уточни министърът.

 -->

Проверката с присъединяване на министър Ангелкова продължи по-късно и на морски плаж „ Слънчев бряг-юг “, където концесионерът е основал най-благоприятна среда за хората със затруднено предвижване.

Общо на 82 морски плажа сега са построени уреди, които подкрепят хората с увреждания. 53 от линиите са в Бургаска област, разясни министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР