Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК)

...
Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК)
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: Ще предвидим чрез ЗУЧК да се регламентира достъпът на хора с увреждания до плажовете и морето

Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) да прибавим смяна, която да даде формулировка на това какво е налична среда на морския плаж за хората с увреждания и обезпечаването й да бъде отговорност за стопаните на плажовете. Това ще стане и посредством групирането на плажовете.

Не стопираме да се срещаме с представители на организации на хора с понижена пъргавина и желая особено да им благодаря за съдействието. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която взе участие в инспекция за досегаемост на морски плаж „ Бургас-север “ дружно с Грета Аспарухова и Кристина Начева, които се борят за налична среда.

Министърът заяви, че от предходната година посредством анекси в договорите от концесионерите и наемателите на линиите е поискано да обезпечат удобни условия за хората с увреждания, с цел да могат да плажуват пълноценно. На някои от плажовете концесионерите към този момент са обезпечили колички, които са извънредно значими. Така един път стъпили на морския плаж, хората с увреждания могат да се къпят и в морето. Такива има на плаж „ Слънчев бряг-юг “, стана ясно от думите на министъра.

Това е една от дребното линии, където човек с увреждания най-пълноценно може да плажува, тъй като са обезпечени безусловно всички спомагателни условия за съоръжение и уреди.

Министър Ангелкова обърна внимание, че в този момент няма явен правилник, а в действителност е нужна законова база, с цел да може туристическата администрация да задължи концесионерите и наемателите да обезпечат тази досегаемост.

Със сигурност това ще бъде направено с смяната на ЗУЧК, чийто план е на публично разискване. В момента на плажовете, които имат подписани анекси с нас по договорите за наем и концесия и би трябвало да обезпечат досегаемост, ще издадем наставления направеното да бъде тествано, с цел да може в действителност да обслужва хората, подчертава тя.

Министър Ангелкова заяви още, че за Централния плаж в Бургас също ще има наставление остарялата пътека да бъде заменена.

Много е значимо да осигурим нормативна уредба, която да е единствено за морските плажове. Знаете, че има условие за обезпечаване на досегаемост и по европейските нормативи. Проверката с присъединяване на министър Ангелкова продължи по-късно и на морски плаж „ Слънчев бряг-юг “, където концесионерът е основал най-благоприятна среда за хората със затруднено предвижване. Общо на 82 морски плажа сега са построени сходни уреди, 53 от линиите са в Бургаска област, разясни министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР