Поех предизвикателство да вляза в политиката и искам да покажа,

...
Поех предизвикателство да вляза в политиката и искам да покажа,
Коментари Харесай

Хекимян: Моят отбор знае как се върши работа - не сме самовлюбени “разбирачи от всичко”

Поех предизвикателство да вляза в политиката и желая да покажа, че всяко добре казано нещо, може да бъде и добре направено, споделя претендентът за кмет на София от ГЕРБ- пред " 24 часа ".

- Г-н Хекимян, кое е обичаното ви място в София - от какъв брой години живеете в столицата?

- Дойдох в София като студент във Факултета по публицистика на Софийския университет. Това беше преди 20 години и от този момент животът ми е тук.

Смея да кажа, че познавам града като пръстите на ръката си, започнах стаж в bTV незабавно след първи курс и работата ме е отвеждала на какви ли не места.

Определено няма да не помни първото си стъпване в София - калната локва, която представляваше остарялата автогара против Централна гара. Мнозина ще се сетят за онази ту кална, ту прашна поляна, на която спираха рейсовете и разпадащите се бараки в близост. Сега там има паркинг, а новата автогара е от другата страна. Когато за пръв път си видял София такава и имаш очи да я видиш в този момент - няма по какъв начин да не забележиш разликата.

Амбицията ми в този момент е да променим още един път това място. Там би трябвало да осъществяваме плана за второстепенен градски център, с който ще изградим нова многофункционална зала за културни събития. Така това място, което в годините беше синоним на бедност, да бъде приключено и изцяло преобразено.

- А какво ви нервира в този град?

- Липсата на единна визия за града и кварталите, която да основава ред. Общинският съвет преди 2 години одобри първата разпоредба за градската среда, а нашата задача в този момент е да я използван на процедура. Това е измежду целите в работата ми - безкомпромисно налагане на стандарти за всеки детайл в градската среда.

Като стартираме от настилките на тротоарите, преминем през уличните пейки, стълбове и кошчета и стигнем до озеленяването и даже уличните табели. Това е пътят да подредим града ни и да създадем действителното чувство за сигурност и уют. Тези стандарти ще важат еднообразно за общинските обекти и частните вложители.

Въвеждаме непоколебим надзор и наказания за всички компании, които не възстановят в период и качествено улици, тротоари и зелени площи, които са разкопали. Това ужасно нервира и е неприемливо!

Ще ви споделя и това, което ме вбесява - оня дребен % тарикати, които мислят, че всичко им е разрешено, и минават на алено с 200 км/ч по бул. “Черни връх ”.

С сътрудниците от групата на ГЕРБ- сме приели идеята “нула жертви на пътя ” - по тази причина са нужни още вложения в пътна сигурност като повдигнати пътеки и осветяване, само че и надзор посредством стотиците камери, с които градът ни разполага. Вече имаме квалифицирано софтуерно решение по какъв начин камерите за трафик на общината да стартират да засичат и нарушавания. Настояваме депутатите в най-кратки периоди да разрешат на общините да се включат в контрола. Процент от събраните наказания изрично би трябвало да остава в общините и да бъдат вложени назад в сигурността на хората.

- Нека приемем, че още сте публицист и шефът в новините на една от огромните малките екрани се кандидатира за кмет на София, по какъв начин бихте съобщили новината и какъв коментар бихте създали към нея?

- В новините оповестяваме обстоятелствата такива, каквито са. Новините не са място за коментар - това е журналистически стандарт, който постоянно съм следвал. Коментарите идват след обстоятелствата в търсенето на разнообразни гледни точки и отзиви. Доверието, което преди 3 години получих от управлението на bTV - да стана шеф на “Новини, настоящи излъчвания и спорт ”, беше доверие, справедливо със съблюдаване на журналистическите стандарти.

Тогава сътрудниците от утринния блок ми подариха колаж с надпис “Само може да смъкна от ефир ”.

Шеговито казано, само че изложение нещо, в което имам вяра безусловно, и то е, че в връзките медии - политика човек може да бъде от едната или от другата страна, само че в никакъв случай разкривен сред двете по едно и също време. Поех предизвикването да вляза в политиката и в този момент желая да покажа, че всяко добре казано нещо може да бъде и добре направено.

- Скочихте от раз в “дълбоката ” политика - по какъв начин наподобява тя от вътрешната страна?

- Ще кажа това, което ме впечатли и което не чаках да видя - детайлите, в които се преглежда всеки проблем.

Изключително съм респектиран от професионалните разисквания на всеки ред и всяко заричане от нашата управническа стратегия.

Работим дружно с кмета Фандъкова, с ръководителя на общинския съвет Георги Георгиев и другите съветници и сме изцяло подготвени. В програмата ни няма празни приказни, а планове с график. Когато погледнеш от вътрешната страна един план, виждаш голямата невидима извън предварителна работа, която е свършена, с цел да се стигне до реализацията му. Моят тим е на хората, които знаят по какъв начин се прави работа и са задоволително самокритични, а не самовлюбени “разбирачи от всичко ”.

- Какво се промени в персоналния ви живот, откакто се кандидатирахте?

- Продължавам да ставам в 5 сутринта и да си лягам след среднощ. От тази позиция няма разлика.

Като кадър на утринния блок имам отличен тренинг. Работя от 19-годишен, доказвал съм се с работата си, не пребивавам в красиви затворени комплекси, видял съм доста от известните в България - тъй че тази смяна не може нито да ме главозамае, нито да ме промени.

- Какво ви вдъхва убеденост, че сте кадърен да управлявате огромен град?

- 20 година се занимавам с социална работа, с това, което вълнува хората и се отразява на живота им. За мен силата и триумфът на кметската работа идват от директното и непосредствено другарство с жителите. Това го мога най-добре, както и постоянството да не спирам, до момента в който не се откри решение. Чувствителността, която съм развил към проблемите, близостта ми с хората е това, което ми дава най-голяма убеденост.

- Какви са връзките ви с Бойко Борисов?

- Професионални, каквито постоянно са били. Не укривам, че въобще не съм очаквал да получа предложение да съм претендент за кмет на София от ГЕРБ-. Приех го, първо, тъй като това е работа за града, който обичам и познавам, и второ, тъй като имам вяра, че в живота човек би трябвало да поеме отговорност, когато вижда същински публичен залог. Това да бъдем от групата на постоянно недоволните, не трансформира нищо. Като публицист съм слушал доста претенденти за всички постове в страната, чували сме толкоз красиви обещания и сме били очевидци на значително излъгани публични очаквания и упования.

В един миг, когато имаш опцията да се изправиш против думи без покритие, би трябвало да го направиш. Примерът от последните 2 дни – държавното управление ни изважда от проекта за възобновяване и резистентност планове за милиарди като завода за акумулатори и дигитализацията на пощите, които единствено преди година вкара принудително, зачерквайки обекти с подготвеност да започват. Бяха извадени готовите планове за метрото през “Слатина ” и канализацията на “Кремиковци ” и “Панчарево ”, а в този момент тези пари са изгубени. Това, което би трябвало да разберем, е, че сметката за политическия реваншизъм я плащаме ние - хората.

- От ви дефинираха като най-големия критик на Борисов - дайте ни образец какво в държанието и политиката на би трябвало да се промени? Какво не ви харесва от метода, по който в последните години се ръководи града от?

- Определено не съм от хората, които си премълчават, и няма да бъда.

Силата на политиците идва от това да чуват сериозните отзиви, а освен хвалебствията. Много от политиците в ГЕРБ- се научиха да го вършат. Никой не обича рецензии, само че възприятието за безпогрешност и недостижима морална извисеност във всяка сфера, включително и политиката, е пагубно. Колегите от екипа ми в този момент още на първия ден ме нарекоха “кусурлия ” и несъмнено съм подобен, тъй като виждам в детайлите.

Това, което наложително би трябвало да променим със Закона за устройство и застрояване на Столична община, е да спрем строителството в зелените междублокови пространства в жилищните комплекси и да увеличим отстоянията сред новите капиталови планове и съществуващите здания. Това вади очите на хората в този момент и утежнява качеството им на живот. Нужен е и механизъм за придобиване от общината на частните терени, които попадат в зелени площи. Държавата също би трябвало да се включи, тъй като финансово това не е по силите на никоя община.

- Кой е главният ви съперник в тази конкуренция?

- Последните избори демонстрираха, че двете най-големи политически сили в София са ГЕРБ- и ПП-ДБ. Така че главният ми конкурент е господин Терзиев и обединенията, които стоят зад него. Същите обединения, които през 2022 година не дадоха нито лев за строителство на детски градини в София, които желаеха от кмета да вдигне билета за градския превоз, когато той беше застрашен от прекъсване поради скока на цените на горивата, само че да не дават обезщетения и които единствено преди седмици отхвърлиха да гласоподават бюджет на София, тъй като градът ни можел и без бюджет. Няма по какъв начин да повярваме на тяхната угриженост за софиянци в този момент единствено тъй като идват избори.

- Как виждате София през идващите 4 година?

- С най-малко 400 км нови тротоари във всички региони - това е безапелационен ангажимент. С по-добре устроени квартали, за които ще създаваме годишни стратегии за вложения дружно с кметовете на региони - от кварталните улици до обособените места за паркиране, по-красиви междублокови пространства и енергийно дейно осветяване. Повече надзор върху чистотата в града и без висящите кабели през улиците. Затова ще засилим функционалностите на Столичния инспекторат.

След 4 година София ще има още 9 км ново метро - през “Подуяне ” и “Слатина ” и би трябвало да сме почнали плановете за уголемение към “Студентски град ”, “Люлин ” и от “Младост ” до Симеоновския въжен превоз. Метрото е един от плановете, които трансформираха София в последните 15 година, и би трябвало да продължим строителството. Ще въведем и по-добра съгласуваност, синхрон и скорост на градския превоз, тъй че той да стане по-удобният метод за напредване. В идващите 4 година ще сме приключили плануваните връзки на бул. “Рожен ”, на бул. “Ломско шосе ”, на източната дъга със северната дъга и южната част от вътрешния градски кръг. Трябва да се построи и изчезналия сектор от околовръстния път сред бул. “България ” и “Люлин ”, тъй като това ще изнесе голяма част от трафика.

Разликата сред нас и останалите претенденти е в квалифицираните планове и това, че няма да допуснем работата в града ни спре.

- Харесва ли ви по какъв начин са подредени жълтите павета или бихте създали претенция? Предстои ремонт и на останалата част от паветата - бихте ли трансформирали нещо в контрола и условията към компаниите, които ги редят?

- Жълтите павета бяха подредени безобразно. Никакви оправдания от строителите, от надзорната компания и от проектанта не могат да се одобряват съществено. Няма по какъв начин една от най-големите строителни компании в България да даде свястно и разумно пояснение по тази причина, че не може да подреди 2 хиляди кв. м жълт паваж. Не става дума за галактическа технология, а за инженерна подготвеност. Затова не би трябвало да се заплати нито лев за това редене и пренареждане. Категоричен съм, че компании, които не могат да работят качествено, не би трябвало да работят с обществен запас. За това обаче е необходим явен законов правилник, какъвто сега липсва. Ние приготвяме подобен законов механизъм, който да отбрани и интереса, и парите на жителите. Това е методът да се спре ремонтът на ремонта, както и въвеждането на стандарти за всички материали, които се употребяват.

- Как ще решите казуса с неналичието на задоволително места в детските градини?

- Места за всички деца в детските градини е постижима и ясна задача, която се взема решение единствено със строителство. Затова сме подготвени с плановете за създаване на 37 нови здания на детски градини. С тях ще осигурим места за всички деца в градинските групи за по-малко от 4 година съгласно плановете. Трябва да утроим местата за най-малките в яслените групи, където е главният дефицит. Подготвили сме и предложение за облекчение на нормативните условия за личен състав от медицински сестри в яслите. Недостигът на сестри в системата на опазването на здравето е голям и не би трябвало да го прехвърляме към грижата за децата. Общината нееднократно е поставяла този проблем и би трябвало да бъде чута. Трябва да продължим и програмата за строителство на нови учебни заведения, с акцент върху южните региони на София, които са гъстонаселени и в които живеят млади фамилии с деца. Подготвили сме планове за 17 учебни заведения, множеството в квартали като “Манастирски ливади - изток ”, “Манастирски ливади - запад ”, “Кръстова вада ”, “Малинова котловина ”, “Витоша Водноелектрическа централа Симеоново ”, “Драгалевци ”, “Красно село ” и други В тези квартали е необходимо построяването на обществена инфраструктура и го споделям и от персоналния си опит.

- Има ли съгласно вас тематика, по която софиянци могат да се произнесат с референдум?

- Трябва да разработим ефикасен механизъм за градски допитвания - това е сериозна задача. Първото наложително изискване е по-добрата осведоменост на жителите. И сега се вършат публични разисквания, само че множеството хора въобще не схващат за тях. Затова предлагам основаването на единна електронна платформа, в това число комфортно мобилно приложение, което има две направления. Първата е връзката на общината с жителите, давайки информация за уличните поправки, за затваряния на придвижването, прекъсване на вода и т. н. Общината има вайбър канал с повече членове от тези на огромните медии, това би трябвало да се употребява. Трябва да се създаде и противоположната връзка, с цел да се чува мнението на жителите и да се провеждат градски допитвания. Те могат да бъдат на равнището на региона и за целия град - от това къде да бъде кварталният паркинг, коя улица да е еднопосочна, къде да минават новите довеждащи линии и така нататък

- Прогнозите сочат, че нито една от политическите сили няма да има болшинство в СОС. Бихте ли пренесли (не)коалицията на локално равнище?

- Листата на ГЕРБ-, на която аз съм лидер, се бори за мощно и безапелационно показване. София би трябвало да бъде ръководена от болшинство, в което е ясно кой защо носи отговорност. Всичко останало е сделки и извиване на ръце. София към момента помни модела “всички на масата ”, който беше станал нарицателно за последните години от ръководството на Софиянски. Тогава градът се управляваше от “плаващи болшинства ”, всеки е получавал по нещо и мълчал за друго. Плодовете на това ръководство ги берем и през днешния ден - като къпалнята “Мария Луиза ”, подарена на частно сдружение, тънеща към този момент десетилетия в съсипия. Слушах, че претендентът на ПП-ДБ в този момент предлага същия този модел на ръководство - плаващи болшинства по всяка тематика. Трябва да е ясно, че това е абдикация от носене на отговорност и задкулисие, което се предлага за публична политика. (Не) обединението е (не)отговорност - софиянци не заслужават това.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР