Подземното газово хранилище (ПГХ) “Чирен" става “национален обект", реши Министерският

...
Подземното газово хранилище (ПГХ) “Чирен" става “национален обект", реши Министерският
Коментари Харесай

Газово хранилище Чирен става национален обект

Подземното газово вместилище (ПГХ) “Чирен " става “национален обект ", реши Министерският съвет на днешното си съвещание. Със собствен правилник от 2019 година Европейската комисия удостоверява, че планът за уголемение на газовото вместилище е от общ интерес. За неговото осъществяване се вкарва характерен режим, който включва наложително предоставяне на най-голям приоритет според националното законодателство.
С приемането на статут на “национален обект " ПГХ Чирен ще може да разчита на ускорено издаване на позволения, правила за Оценка на въздействието върху околната среда и запознаване на обществеността на най-ранен стадий от тяхното осъществяване, регулаторни тласъци, правила за трансгранично систематизиране на разноските и механизми за финансова поддръжка.
Припомняме, че планът за уголемение на ПГХ "Чирен " планува поетапно увеличение на потенциала на единственото на територията на България газово вместилище. С осъществяването му се чака удвояване на размера съхраняван газ до 1 милиарда м3 и на дебита на рандеман и нагнетяване до 8 - 10 млн. м3/ден. „ Чирен " е основен инструмент за действието на газовия пазар в България, посредством който се компенсира сезонната нееднаквост в потреблението на природен газ в страната. С плана за неговото уголемение се цели от една страна да бъдат основани условия за гарантиране сигурността на газовите доставки, а от друга - консолидираното на хранилището в един взаимосвързан районен и общоевропейски пазар.
Проектът за разширението му е включен в Общностния десетгодишен проект за развиване на мрежите, създаден от ENTSOG и попада в газовите районни капиталови проекти за Централна и Източна Европа и за район Южен кулоар. Той е част и от националния десетгодишен проект за развиване на мрежата на „ Булгартрансгаз " ЕАД за интервала 2021-2030 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР