Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в реално

...
Подземни кантари в обхвата на тол
системата ще изчисляват в реално
Коментари Харесай

Подземни кантари в обхвата на тола ще изчисляват теглото на тежкотоварните автомобили

Подземни кантари в обсега на тол системата ще пресмятат в действително време теглото на преминаващите по платените пътища тежкотоварни транспортни средства. Камери ще регистрират броя на осите, а датчици в пътното платно, чийто монтаж вече стартира, ще изчисляват натоварването на ос на колите. При претоварване електронната система автоматично ще ги записва като нарушители и те ще бъдат санкционирани от контролните органи.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развиване и благоустройството Николай Нанков след второто съвещание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата у нас.

Монтажът на камерите, които ще следят трафика, би трябвало да завърши до 16 август, когато Националното тол ръководство ще започне техническата употреба на тол системата. Досега са построени 80% от новите и са актуализирани 23 броя от съществуващите рамки.

На днешното съвещание бяха обсъдени тестовите цени, с които от 16 август поне месец ще се пресмята на терен стойността на изминатото разстояние. Превозвачи оферират тестова цена 12-14 ст./км за тежкотоварни коли над 12 т от категория Евро 06.

МРРБ остава на позиция за по-висока реална, не тестова цена и в случай че нашите изчисления са правилни, можем да стигнем до 20-23 ст./км за автомобил от категория Евро 06 с тегло над 12 тона и с повече от 3 оси, коментира зам.-министър Нанков. Ще бъде създадена експертна група с представители от транспортния отрасъл и Национално тол ръководство, която в оперативен порядък ще работи по темите за обсег и цени на тол системата. Задачата на специалистите няма да бъде взимане на дефинитивно решение, а да предложат размер на цена, по който да се вършат калкулации по време на тестовия интервал от 16 август. Окончателният размер ще бъде признат след анализ с решение на Министерския съвет.

Изпълнителният шеф на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабджиев регистрира, че разговорът между институциите и сектора по тематиката се задълбочава в добра посока и няма разкол. За нас беше значимо да изясним няколко технически детайла, за които получихме отговор от Министерство на регионалното развитие и Национално тол управление, свързани с доставчиците на декларирани данни, разяснява той.

„ Стигнахме до извода, че всяка от страните би трябвало да опита да докаже своята теза откакто направи изчисленията със събраните действителни данни при тестванията от 16 август. На 12 стотинки считаме, че нашите калкулации ще бъдат точни. Надявам се да убедим министерството в правотата си и да вървим напред “, сподели още Арабаджиев. Той допълни, че браншът предлага отстъпки за тежкотоварните коли, които оперират повече на българска територия, без значение дали са български или чуждестранни. Заместник-министър Нанков изрази единодушие и добави, че се обсъжда тежкотоварни транспортни средства, които имат изминати повече от 10 хиляди километра на месец, да получат отстъпка от 30%. При изминати над 7500 километра месечно тя да е 20%, а при над 5000 км – 10%.

Заместник-министърът на превоза, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов разяснява, че в България би трябвало да бъде построена нова пътна мрежа и акцентира значимостта на автоматичното премерване за натоварването на колите. Досега много се губеше доста от това, че се претоварваха и тъй като тези коли, които бяха претрупани, нарушаваха пътната инфраструктура, което е голям бич за всички.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при произшествия разяснява, че изграждането и поддръжката на инфраструктурата е скъпа. Той акцентира, че е належащо да се влага в нея и напомни за прави, по които преди години са ставали голям брой произшествия с жертви, като сектора Сливен – Бургас преди довършването на магистрала „ Тракия “. Той изрази удовлетвореността си от въвеждането на електронните кантари, които ще наблюдават за претоварване.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР