Подземията на мавзолея стават галерия. На днешното си заседание Столичният

...
Подземията на мавзолея стават галерия. На днешното си заседание Столичният
Коментари Харесай

Отварят подземията под бившия мавзолей на Георги Димитров, предвиждат грандиозен проект

Подземията на мавзолея стават изложба. На днешното си съвещание Столичният общински съвет утвърди 100 хиляди лв. да бъдат ориентирани към укрепването както на тунелите, по този начин и на пространството към някогашната гробница на Георги Димитров. От Българска социалистическа партия обаче упрекнаха ръководещите, че тези пари ще се похарчат единствено за отделяне на място, на което да бъде сложена Бронзовата къща, която е подарък от Австрия по отношение на европредседателството ни. Зам.-кметът по просвета Тодор Чобанов разяснява, че подсилване на подземията са наложителни поради сигурността на жителите, оповестява " Дарик ".

През ноември, предходната година Столичният общински съвет взе решение да се сложи арт апаратура на мястото на някогашния пантеон. Днес локалният парламент пък даде зелена светлина за преобразяване на подземията, където е била и гримьорната на балсамираното тяло на Георги Димитров, в изложба. За измененията са нужни 100 хиляди лв., с които площадката на мавзолея ще бъде приведена в подготвеност за разнообразни художествени планове. Българска социалистическа партия обаче се разгласи срещу предлагането.

„ На това място към този момент трябваше да има така наречен Бронзова къща. На всички ни е ясно, че тези 100 000 лв. ще отидат за укрепването на това подземие, с цел да може да се сложи тази бронзова къща от горната страна “, сподели Иван Таков от опозицията.

Дебатът за бъдещето на подземията на мавзолея се трансформира в разбор на предишното.

„ Очевидно е, че за сътрудниците от Българска социалистическа партия това място е сакрално и там може единствено мумията да се обитава и вероятно пространства за нейното гримиране “, уточни Орлин Иванов от ГЕРБ. Иво Божков от ДСБ също видя предлагането като намиране на място за Бронзовата къща:

„ Покрай Бронзовата къща желаят да наложат и едно решение за това какво би трябвало да се случва в пространството на някогашния пантеон. За разлика от сътрудниците от Българска социалистическа партия аз не тая никаква сакралност към мястото. Проблемът е, че всичко в София се прави на парче без цялостна разисквана, смислена и консенсусна визия “.

Ето и коментарът на отрасловия зам.-кмет Тодор Чобанов:

„ Да, би било прелестно плочата да е здрава и там да може да се случи Бронзовата къща без никакви спомагателни старания, само че за жалост когато пристъпихме към осъществяване на това решение стана явно ясно, че няма по какъв начин без спомагателни укрепителни действия да се употребява съществуващата площадка, тъй като тя е с градивни проблеми, произлизащи от особеностите на демонтажа на съществувалата надстройка “.

В края на месеца Бронзовата къща ще дойде в София.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР