Подводница достигна до най-дълбоко потъналия кораб в света и достигна

...
Подводница достигна до най-дълбоко потъналия кораб в света и достигна
Коментари Харесай

Подводница стигна до най-дълбоко потъналия кораб - USS Johnston

Подводница доближи до най-дълбоко потъналия транспортен съд в света и доближи USS Johnston, който се намира на 6,5 км под повърхността на Филипинско море в Тихия океан, оповестява БиБиСи.

Изследователите прекараха няколко часа в изследване и снимане на останките в поредност от гмуркания. Миноносецът на американския флот с дължина 115 метра потъва по време на борбата при Самар през 1944 година след яростна борба с огромен флот от японски военни кораби.

Виктор Весково, който управлява експедицията и пилотира подводницата, разяснява: " Останките толкоз дълбока, че там има доста малко О2 и въпреки че има малко замърсяване от морския живот е извънредно недокоснат, като се изключи вредите, понесени в жестоката борба. "

Останките от USS Johnston са открити за първи път през 2019 година, а елементи от разрушителя са снимани с отдалечено ръководена подводен уред (ROV). Голяма част от останките са по-дълбоко, в сравнение с ROV съумява да доближи, тъй че за тази експедиция е употребена подводница DSV Limiting Factor.
 Снимка 525406
Източник:

Подводницата има пълен 9 см титаниев корпус под налягане, в който могат да се поберат двама души и той може да стигне всякаква дълбочина. Преди това е употребена са проучване най-дълбоката точка в океана, Марианската котловина, която се намира на съвсем 11 км, както и за изследване на Титаник.

Виктор Весково, дружно с инженера Шейн Айглер на едно гмуркане и военноморският историк Паркс Стефенсън на друго, са съумели да проучат и снимат разрушителя. Весково разяснява, че идентификационният номер на корпуса - 557 - се вижда ясно от двете страни на носа му, а две оръдейни кули са непокътнати.

" Оръжейните кули са тъкмо там, където би трябвало да бъдат, даже сочат в вярната посока, в която считаме, че е трябвало да бъдат, защото корабът е продължавал да стреля до момента в който потъва ", изясни той. " Видяхме и двойните торпедни стелажи в средата на кораба, които бяха изцяло празни, тъй като с изстреляли всички торпеда по японците. "

Сега екипът работи с военноморски историци с вярата да хвърли повече светлина върху борбата от Втората международна война. Сравнително дребният USS Johnston е съществено превъзхождан от японския флот, който включва най-големия военен транспортен съд на Япония.

От 327 души екипаж единствено 141 оцеляват в борбата. По време на експедицията не са открити човешки остатъци или облекла, екипът е положил венци преди и след гмурканията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР