Подводни археолози проучват акваторията на Несебър с цел промяна на

...
Подводни археолози проучват акваторията на Несебър с цел промяна на
Коментари Харесай

Разширяват границите на археологическия резерват на Несебър

Подводни археолози изследват акваторията на Несебър за смяна на границите на археологическия резерват. Това се прави по искане на ЮНЕСКО, поради статута на града, който е под егидата на международната организация за запазване на културното завещание, написа БНР.

Значителна част от античния град Месембрия, близо 1/3 е под вода. Там има впечатляващи архитектурни уреди, крепостни стени, вълноломи, уточни шефът на Центъра по подводна археология Найден Прахов:

" Към момента те не влизат в рамките на резервата, в охранителната му зона, така наречен буферна зона. Комитетът на ЮНЕСКО предлага на България те да бъдат включени в него, което е най -естественото нещо, защото те са част от античния град. В момента ние довършваме изследванията на известните досега, от по ранни археологически изследвания и от други източници, монументи под вода и приготвяме това предложение за минимална смяна на границите на резервата, тъй че в него да попаднат и тези археологически обекти. "

Те и досега са добре предпазени от режимите за запазване на културната полезност, само че се планува да бъдат включени и към границите на археологическия резерват, добави Прахов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР