Подводна зала от римско време е била открита край Мусинската

...
Подводна зала от римско време е била открита край Мусинската
Коментари Харесай

Петко влезе в Мусинската пещера за съкровище с черна коса, но излезе с бели кичури, а жена му припадна като го видя

Подводна зала от римско време е била открита край Мусинската пещера удостоверява особено за „ Борба “ кметът на селото, който е взел участие като доброволец в интервенцията.

Помещението било разкрито от археолога Калин Чакъров, който влезнал с водолазен костюм, с цел да огледа дъното на античен римски каптаж, написа " Булмедия ". „ Със средства на кметството и донори повикахме водолази от Плевен и археолози, с цел да почистим каптажа. Изкарахме над 5 кубика отпадъци и парчета, които евентуално са хвърляни при събарянето на тогавашната воденица “, описа още Иванов.

Според локалните хора точно в сходни зали тук са крити съкровища, а регионът е преравян неведнъж от иманяри. Римският каптаж се намира в непосредствена непосредственост до пещерата и изграждащата се сега рибна плантация. Залата му евентуално е била построена, преди да се положат тежките по няколко тона каменни стени край извора.

Предполага се, че помещението е обвързвано и с галерии в самата пещера. При експедицията, която е завършила преди броени дни, са били възобновени и голям брой от солидните каменни темели на каптажа. От Мусинската пещера и каптажа римляните са доставяли вода на 30 километра до Никополис пъкъл Иструм, напомня Христо Иванов. През 1979 година учени са изследвали с лазер римския тръбопровод и достигнали до извода, че такава акуратност на денивелацията и дълготрайност на наклона на водопровода не може да се реализира дори със модерна техника.

„ Дядо ми ми е разказвал по какъв начин преди време до пещерата е идвал цар Борис и е наредил водолази да влязат в нея. Като дребен пък посрещахме Людмила Живкова. Заради множеството разкази за пещерата взех решение да вляза и аз. Стигал съм съвсем до края, само че при един от случаите пропаднах в подземната река и излязох с побеляла коса. На влизане тя бе черна, а излязох с бели кичури, жена ми припадна, не можа да ме познае. Независимо от горещината тук водата е постоянно 6 градуса. Пропаднах надолу и се вкочаних. С последни старания съумях да се захвана и да се измъкна, само че от тази случка ми побеля косата. Колкото до златото, като легенда се знае, че то е в дъното на една от залите в изложба на пещерата, само че има много клопки ”, споделя Петко Ганчев – мусинчанин, който живее наоколо до мястото.

Според кмета на Мусина Христо Иванов иманярският взрив в региона става, след откакто по време на оран трактор изровил с плуга си гърне с римски монети в местността Садина. „ Обикалят с металотърсачи и коли, търсят, откакто има подобен интерес, значи намират, само че няма кой да показа сходно нещо, тъй като е нелегално ”, разсъждава локалният властник. Според него най-вече търсачи имало към така наречен Червена стена. В предишното край нея имало голям брой вили на римски земевладелци, а самият Иван Асен Втори наредил да вдигнат манастир, в който да живее майка му.

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР