Подвигът на Йосиф Миладинов, станал континетнален вицешампион на 100 м

...
Подвигът на Йосиф Миладинов, станал континетнален вицешампион на 100 м
Коментари Харесай

България влезе в Топ 20 по медали на Евро `21 по плуване

Подвигът на Йосиф Миладинов, станал континетнален вицешампион на 100 м бътерфлай, вкара България в Топ 20 на класирането по народи на европейското състезание по плуване в Будапеща (Унг). Благодарение на сребърното отличие на 17-годишния пловдивчанин страната ни раздели 20-а позиция с Полша в крайното нареждане, в което място откриха общо 22 страни.

Безапелационен първенец по медали стана отборът на Русия, който извоюва 20 трофеи при мъжете и дамите и събра общо 42 оценки (20 златни, 9 сребърни, 13 бронзови). На второ място се подреди Англия с 12 първенци и общо 32 медала (12-13-7), а призовата тройка добави Италия с 10 златни и общо 44 медала (10-14-20).

За България достижението на Миладинов е историческо, тъй като в никакъв случай наш играч не беше печелил отличие при мъжете от шампионат на Стария континент в 50-метров басейн. Досега страната ни беше спечелила общо 14 медала от европейски шампионати по водни спортове, половината от които са в сбирката на Таня Богомилова (1 златен, 1 сребърен, 5 бронзови).

" Вече осъзнах какво се случи. Европейското състезание беше прелестно прекарване за мен, с доста позитивни страсти. Радвам се, че съумях да направя нещо хубаво за България " , показа Йосиф при завръщането на отбора ни от унгарската столица късно нощес.

На летище " София " младежът си пожела да разгърне максимума от капацитета си по време на олимпийските игри в Токио (23 юли - 8 август).

" Надявам се в Токио да се осъществявам и да реализира това, за което съм упражнявал цяла година. Извън европейците най-сериозна конкуренция ще са международният рекордьор Кейлъб Дресел от Съединени американски щати, сингапурецът Джоузеф Скулинг и Чад ле Кло от Южна Африка ", предвижда Миладинов.

Студентът в Съединени американски щати не разкри детайлности за подготовката си до летните игри в японската столица. От думите му стана ясно, че календарът занапред ще се изготвя:

" Предстои ми диалог с моя персонален треньор Стефан Георгиев. Ще преценим по какъв начин да проведем подготовката за олимпиадата. Дано да създадем лагер. С националния тим ще се подготвим устойчиво и имам вяра, че в Токио ще представим почтено България. "

Неговият ментор Стефан Георгиев пък косвено прикани управлението на федерацията (БФПС) да провежда интернационалните лагери за олимпийците ни за повишение на резултатите.

" Йосиф занапред ще натрупа опит и ще израства в огромните надпревари и борби - разяснява експертът пред BGswim.com. - На него обаче му трябват спаринги и вътрешна конкуренция, а такава у нас за него няма. Антъни Иванов тренира в Съединени американски щати. На другите води с по 5 секунди. Отдавна приказвам, че би трябвало да вършим взаимни лагери с други тимове от чужбина. Ситуацията от дълго време се промени. След като желаеме да се мерим с най-хубавите в Европа, би трябвало и да упражняваме с тях. "

 

КВОТИ

Към момента България има общо шест квоти за присъединяване в плувните дисциплини на отсрочената с една година олимпиада Токио 2020. Две от тях са на Антъни Иванов (100, 200 м бътерфлай), а по една имат Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай), Калоян Левтеров (200 м гръб), Любомир Епитропов (200 м бруст) и Диана Петкова (200 м съчетано).

С покрити Б нормативи са други четирима наши състезатели: Йордан Янчев (200 м св. стил), Калоян Братанов (50 м св. стил), Габриела Георгиева (100, 200 м гръб) и Светлозар Николов (400 м съчетано). Последният обаче даде позитивна проба за допинг през февруари и е с краткотрайно спрени спортни права до изясняване на случая.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР