Подвигът на американския спринтьор Джеси Оуенс пред погледа на Адолф

...
Подвигът на американския спринтьор Джеси Оуенс пред погледа на Адолф
Коментари Харесай

Възкръсналата шампионка, която шокира Хитлер

Подвигът на американския спринтьор Джеси Оуенс пред погледа на Адолф Хитлер на олимпийските игри в Берлин през 1936 година остава вечно в историята. Съдбата на неговата сънародничка Бети Робинсон обаче също е изключителна. Преди най-големия състезателен конгрес тя е оповестена за мъртва и даже е откарана в моргата. Само с цел да " възкръсне " и да завоюва златния орден.

Да настигнеш влака

Бети е щерка на банкер. Семейството живее в предградие на Чикаго, а момичето пътува с трен до учебното заведение си в Торнтън.

Именно Железния кон трансформира внезапно ориста на 16-годишната Робинсън. През март 1928 година тя е арестувана след часовете. Втурва се на първо време към гарата, а по-късно и след заминаващия трен.

От последния вагон на изящния й спринт се любува учителят по естествени науки Чарлс Прайс - някогашен бегач, който води и тренировки по лека атлетика. Той е уверен, че Бети няма късмет да настигне композицията. Тя обаче освен се качва в нея, само че се озовава тъкмо до Прайс.

Учителят я кани на подготовка, с цел да реши по-внимателно качествата й. Най-напред тя тича по коридора на гимназията, по-късно и на стадиона. Прайс напряко не има вяра на хронометъра. Бързо осъзнава, че е попаднал на недодялан елмаз.

Спринт към златото

Само след три месеца Бети взе участие в квалификациите за олимпийските игри в Антверпен през 1928 година Именно тогава за първи път в историята започват и дами. Робинсън потегля за Белгия със статут на №2 в американския тим. В самата конкуренция обаче само тя показва родината си във финала на 100 метра. Голямата й съперничка е канадката Фани Розенфелд. А любопитен щрих е, че преди решителното тичане девойката се озовава с две леви обувки - постанова се незабавно да й донесат дясна от хотела.

Розенфелд като че ли пресича първа финала. Нейните треньори и съотборници даже стартират да й подмятат във въздуха. Бети е необикновено щастлива от второто място. Шокът обаче идва след оповестяването на окончателните резултати - Робинсън е първа с резултат 12,0 секунди, с две десети под международния връх.

На прага на гибелта

У дома тийнейджърката е посрещната като героиня. Лепват й прякора Детенцето. Вестниците се надпреварват да интервюират шампионката, която стартира да бяга съществено единствено няколко месеца по-рано. Приема я самият военачалник Дъглас Макартър, президент на Националния олимпийски комитет на Съединени американски щати. В Чикаго е приветствана от 20 000 души.

Постепенно ентусиазмът отшумява, а Бети стартира подготовка за Лос игрите в Анджелис през 1932 година

Постига страхотна форма, само че година преди игрите я застига злощастие. Бети приема предлагането на братовчед си Уил да се повози биплан. На 28 юни 1931 година полетът приключва с ужасяващо рухване в тресавище от 200 метра височина.

Уил е признат в болница с два счупени крайници. Бети е оповестена за мъртва. Състоянието й е плачевно - открити фрактури на крайниците, пукнат череп и още безчет тежки контузии.

Един от спасителите слага тялото й в багажника на автомобила си и го откарва в старешки дом, където по съгласуемост има и болница за небогати. Негов другар в моргата обаче открива, че момичето не би трябвало да бъда заровено, а лекувано. Вестниците пишат, че в случай че Детенцето въобще оцелее, ще остане парализирано.

Лекарите вършат всичко по силите си. Левият крайник на Робинсън е безусловно раздрънкан на части. Тя прекарва 11 седмици в болничното заведение, след което остава на инвалидна количка. Не единствено оживява, само че и стартира да върви. След това - да тича.

Пред очите на фюрера

Разбира се, присъединяване в Лос Анджелис е невероятно. Бети обаче мисли единствено за едно - по какъв начин да стигне до Берлин 1936. Заради икономическата рецесия доста спортисти са принудени сами да търсят средства за пътуването до немската столица. Включително и Робинсън. По това време татко й губи работата си в банката, а фамилията мъчно връзва двата края.

Шампионката продава всичките си оценки. Запазва само златния си олимпийски орден. Назначена е като продавачка в магазин и последователно събира нужната сума.

Проблемът е, че Бети към този момент не може да застане на невисок старт. Лявото й коляно не действа обикновено, а като цяло левият й крайник е с два сантиметра по-къс от десния. Тя обаче все по този начин тича бързо, доста бързо. И треньорският щаб на американския тим я включва в състава на щафетата на 4 по 100 метра.

Поверен й е трети пост. Квартетът на Германия води безапелационно, само че Илзе Дьорфелд изпуска палката. Хелън Стивънс, която бяга последна от американките, се понася към финала пред шокирания Хитлер.



Победата е грандиозна, само че Джеси Оуенс засенчва всички и всичко на олимпийския стадион в Берлин. На парада след игрите той се вози в първата кола, а Робинсън и останалите шампионки от щафетата - във втората.

Това е и последният старт на Бети „ Детенцето” Робинсън. Тя остава в обичания си спорт - като арбитър и времеизмерител. Вестниците последователно не помнят невероятната й спортна кариера и насочват вниманието към несполучливия й брак, оживял единствено месец. Втората сватба е надалеч по-удачна - през 1939 година Бети споделя " да " на предприемача Ричард Шварц. Ражда наследник и щерка и доживява 87-годишна възраст.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР