Подвеждането на израелския премиер Бенямин Нетаняху под отговорност за корупция

...
Подвеждането на израелския премиер Бенямин Нетаняху под отговорност за корупция
Коментари Харесай

Обвиненията срещу Бенямин Нетаняху задълбочават кризата в Израел

Подвеждането на израелския министър председател Бенямин Нетаняху под отговорност за корупция заплашва да постави завършек на кариерата му и да задълбочи политическите несгоди на страната му, написа английският в. "Файненшъл таймс ", откакто нощес почитан прокурор на еврейската страна заяви, че ще повдигне обвинявания на Нетаняху в корупция, корист с доверие и машинация.

Обвиненията са последица от три следствия на връзките на Нетаняху с богати другари и услугите, които се твърди, че е обещавал на медийни магнати, с цел да обезпечи удобен имидж в медиите за себе си и брачната половинка си. Премиерът нападна на собствен ред основния прокурор, обвинявайки го, че целеустремено е подготвил развой, с цел да го дискредитира, и съобщи, че това е опит за прелом с подправени обвинявания. Обвиненията против Нетаняху са резултат от 16-месечни следствия на израелската полиция. Предявяването им беше огласено в разгара на политическа рецесия в Израел, напомня вестникът.

Прокуратурата в Израел подвежда под отговорност Нетаняху за корупция

Бенямин Нетаняху стана първият настоящ министър председател на Израел, който ще бъде измамен под отговорност, което ускорява в допълнение неяснотата кой ще управлява страната, затънала в политическа рецесия и изправена пред трети за по-малко от година парламентарни избори, отбелязва в. "Индипендънт ". Нетаняху може да остане на поста макар повдигнатите обвинявания, защото няма правни условия да подаде оставка. Въпреки това обаче, вероятността за подвеждането му под отговорност хвърли трайна сянка върху акцията му на изборите през април, а след това и през септември, и в резултат на това той на два пъти не съумя да образува ръководеща коалиция, акцентира всекидневникът. Израелски анализатори споделят, че моментът за подвеждането му под отговорност надали би могъл да бъде по-неподходящ за Нетаняху. Според тях министър председателят е изправен пред конкуренция освен от страна на политически противници като центристкия съюз "Синьо и бяло " на Бени Ганц, само че и в личната си партия "Ликуд ".

Израелският основен прокурор подведе Бенямин Нетаняху под отговорност за подкупи, машинация и корист с доверие, нанасяйки му пагубен удар, до момента в който той се бори за политическото си оцеляване, показва в. "Гардиън ". В обвинителния акт от 63 страници се споделя, че Нетаняху е получил извънредно скъпи първокласни дарове от другари милиардери и е предложил услуги на израелски медийни магнати в подмяна на позитивно показване в медиите. Въпреки разтърсванията в персонален проект и политическата рецесия, парализираща страната от месеци, министър председателят успяваше да се задържи. От идването си на власт през 2009 година той успяваше също да си подсигурява лоялността на партията макар появилите се пукнатини. Според допитване на центъра за изследвания Институт за народна власт на Израел от предишния месец 65 % от израелците считат, че Нетаняху би трябвало да подаде оставка като водач на "Ликуд ", в случай че бъде измамен под отговорност, добавя вестникът.

Израелският президент към Кнесета: Определете нов министър председател

Френските вестници също означават, че за първи път настоящ израелски министър председател е измамен под отговорност и това решение може да постави завършек на кариерата на Нетаняху, най-дълго управлявалия израелски министър-председател. Водачът на партия "Ликуд ", който отхвърля да направил каквото и да било престъпление, може да бъде наказан на до 10 години затвор по обвиняването за корупция и до три години за всяко от обвиняванията в машинация и корист с доверие, акцентира в. "Монд ".

Израел се насочва към нови парламентарни избори през март следващата година - третите за по-малко от година, а на този декор министър председателят Нетаняху беше измамен под отговорност от основния прокурор по няколко обвинявания и това може да се окаже краят на политическата му кариера, написа в. "Фигаро ". Френският вестник обръща внимание на сериозна публицистична публикация в левия израелски всекидневник "Аарец ", осъждаща парализата, в която е изпаднал Народното събрание от една година, и лицемерието на политическата класа.

Бени Ганц: Не съумях да сформира ново израелско държавно управление

"Аарец " перифразира думите на писателя Мишел Уелбек: "Всичко може да се случи в живота, и най-много нищо ". В публикацията на редколегията се споделя: "През трите седмици, които предшестват разпускането на нетрайния 22-ри Кнесет (парламента), може да се случи всичко, само че най-много нищо ". След като Нетаняху и главният му съперник Бени Ганц не съумяха да сформират ръководеща коалиция, през вчерашния ден президентът даде три седмици на парламентаристите да дефинират нов претендент за министър председател. Ако не съумеят, в страната ще би трябвало още веднъж да бъдат свикани избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР