Подуправителят на БНБ Калин Христов бе удостоен със степента на

...
Подуправителят на БНБ Калин Христов бе удостоен със степента на
Коментари Харесай

Калин Христов получи степента кавалер на френския национален орден за заслуги

Подуправителят на Българска народна банка Калин Христов бе почетен със степента на джентълмен на Националния медал за заслуги на Франция от френския дипломат Ерик Любедал. Това се случи на гала в резиденцията на посланика в София. Орденът е присъден с указ на президента на Франция - Еманюел Макрон от 3 септември 2018 година.

Калин Христов получава ордена за дългогодишната си работа в Българска народна банка, Европейската система на централните банки, разнообразни европейски и интернационалните комитети и конгреси. Още от заслугите му са дейното присъединяване при основаването на " Обертюр Фидюсиер " АД, както и общия му принос за развиване на връзките сред България и Франция.

Привличането на един от тримата международни частни производители на банкноти - френската " Франсоа Обертюр " като вложител в България вкара Българска народна банка на извънредно труднодостъпния европейски и международен пазар за произвеждане на банкноти. През 2013-а бе основано взаимното сдружение " Обертюр Фидюсиер " АД - София, с акционери " Печатницата на Българска народна банка " и Oberthur Fiduciaire SAS - Франция. През идващите три години и половина сдружението съумя да премине трите съставния елемент на акредитация от Европейската централна банка - сигурност, софтуерен потенциал, както и условия на труд и запазване на околната среда.

През май 2017 година " Обертюр Фидюсиер " АД - София, получи акредитация от ЕЦБ за печатане на евро банкноти, което дава правото на взаимното сдружение да взе участие в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за печатане на евро банкноти.

Благодарение на този триумф " Обертюр Фидюсиер " АД - София се разрасна много бързо, като поръчките също се усилиха.

Калин Христов има заслуга за триумфа, защото е защитил договорката с французите, трансформирала се в обект на редица политически офанзиви. Тогава Христов получава и поддръжката на Управителния съвет на Българска народна банка.

Националният медал за заслуги е високо френско държавно отличие, учредено от Шарл де Гол през 1963 година, което се присъжда за заслуги на видни френски и задгранични жители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР