Подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров е декларирал липса

...
Подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров е декларирал липса
Коментари Харесай

Въпреки членството в ПП: Гюров декларирал липса на конфликт на интереси пред КПКОНПИ

Подуправителят на Българска национална банка Андрей Гюров е заявил липса на спор на ползи съгласно Закона за Българска национална банка пред КПКОНПИ.

Той е направил до момента в който е бил депутат на 19 юли 2023 година и седмица преди да бъде определен за неин подуправител и още преди да бъде изслушан с концепцията си от отрасловата комисия по Бюджет и финанси.

Тази декларация опонира с настоящото положение на Политическа партия „ Продължаваме промяната “ от 6 октомври 2023 година, написа „ Гласове “.  В нея Андрей Гюров е посочен като член на изпълнителния съвет на партията. Това опонира на член 12.ал.5 от ЗБНБ, който изключва каквито и да било интензивности без категорично позволение на Управителния съвет (такова липсва) в допълнение към категорично забранените  действия за реализиране от шефа, подуправителите и членовете на УС на Българска народна банка.

Обясненията за това разминаване са няколко.

Андрей Гюров може да се възползва, че към момента няма връзки с Българска народна банка и заради това към момента не е в спор на ползи към датата на декларацията - 19 юли.

Не е ясно дали Андрей Гюров е подал оставка от Изпълнителния съвет на партията и по кое време. Не е ясно и по кое време партията се е задействала да го отпише.

По закон, в случай че Андрей Гюров взе участие в изпълнителния съвет на Политическа партия все още на избирането си, той би трябвало в едноседмичен период да заявява тази несъответственост с новия си пост пред КПКОНПИ и в едномесечен период да напусне. До през днешния ден обаче 77 дни по-късно и 46 дни след приключване на законовия период Софийски градски съд още приема Гюров за член на изпълнителния съвет.

От Българска народна банка не са дали коментар по тематиката. Отделно от това Андрей Гюров посети и предизборно събитие на Политическа партия в някогашния си изборен регион Благоевград.

Така с държанието си, въпреки да е излъчен от партията, която се дефинира като притежател на нов морал и герой против корупцията, с държанието си Гюров се проваля да покаже, че пази независимостта на централната банка.

Въпреки, че с визитата си подуправителят не нарушава непосредствено написана норма в законодателството или поднадзорен нормативен акт,  държанието му приказва за политическа ангажираност, а Българска национална банка би трябвало да е измежду най-деполитизраните институции в България.

Един от правилата в Кодекса за държание за високопоставени чиновници на Европейската централна банка е независимостта и е написан по този начин: „ Имайки поради член 130 от Договора за действието на Европейския съюз член 7 от Устава на ЕЦБ и член 19, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1024/2013 на Съвета, членовете и заместниците при практикуване на пълномощията и осъществяване на отговорностите и отговорностите, които са им предоставени, работят без значение и обективно в полза на Съюза като цяло, без значение от националния или персоналния интерес, и нямат право да желаят или да одобряват инструкции от институции, органи, служби или организации на Европейски Съюз, от държавни управления на страни членки или от други органи “.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР