Подцени се опасността и се пренебрегнаха доста предупреждения. Това каза

...
Подцени се опасността и се пренебрегнаха доста предупреждения. Това каза
Коментари Харесай

Д-р Румен Хичев, Вашингтон: Невъзможно е да се вземат пропуснатите мерки със задна дата

" Подцени се заплахата и се подцениха много предизвестия ". Това сподели пред БНР доктор Румен Хичев, началник на група в спешния щаб за ковид в Министерството на здравеопазването на Съединени американски щати. По думите му към този момент е късно и невероятно да се вземат пропуснатите ограничения със задна дата.

" Бяха подавани предизвестия към администрацията на Съединени американски щати още през ноември и декември. Първите данни за тази нетипична пневмония, която се появи в Ухан, Китай, бяха още при започване на декември 2019-а. Макар че китайските управляващи първоначално поставиха старания да се подтисне тази информация. Докато се стигне до 26 декември, когато за жалост на към този момент нямаше по какъв начин да се прикрива истината, че се сблъскваме с едно доста съществено заболяване, породено от нов вариант вирус, за което човечеството няма подготвеност ", изясни доктор Хичев.

В предаването " 12+3 " той уточни, че един ден ръководещите в Съединени американски щати би трябвало да обяснят пред жителите, а и пред историята, за какво подцениха обстоятелствата, а " даже в доста случаи отношението към тях беше присмехулно ".

Според доктор Хичев не е реалистично при започване на май да бъдат анулирани някои от ограниченията за обществена отдалеченост в Съединени американски щати, каквото се чака да разгласи президентът Доналд Тръмп:

" Експертите са безусловно на едно мнение, че това би било късогледо решение, граничещо с безконтролно! ".

Той разяснява и обстановката в България и ограниченията за понижаване на разпространяването на ковид. Според него няма по какъв начин да се разпознава заплахата, идваща от безсимптомните носители на Covid-19, тъй като те могат да заразят свои познати и близки, с които поддържат връзка. Медикът даде образец със снайперист, който преди години е стрелял безсистемно и убивал инцидентни хора, което провокирали мощно ограничение в американците, които спрели да посещават публични места, с цел да не попаднат инцидентно на мерника му. " Сега е несравнимо по-опасно, тъй като носителите на болестта са доста повече от един " снайперист " и могат да поразят доста повече хора ". Д-р Хичев предложи да се съблюдава прецизно условието за отдалеченост, наложено от оперативния щаб.

По думите му и най-хубавите ограничения, в случай че има миг на престарание от тези, които наблюдават за спазването им, може да провокира противоположен резултат:

Според него може да се разиска анулиране на възбраната за визити в планини и паркове, само че контролът би трябвало да е доста непоколебим, с цел да не се стига до скупчване на хора. Той посочи, че би трябвало да се създаде проект за излизане от рецесията.

Медикът уточни, че е мъчно да се предвижда по кое време ще бъде пикът на епидемията, тъй като даже математическите модели са подвластни от това какъв брой точни са данните, с които работят, а никой в света не знае какъв брой са заразоносителите, какъв брой са безсимптомните заразоносители, къде се намират те и къде се придвижват.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР