Подсладител, използван в сладоледите, газираните напитки, бисквитите и сладкишите, предизвиква

...
Подсладител, използван в сладоледите, газираните напитки, бисквитите и сладкишите, предизвиква
Коментари Харесай

Подсладителите в сладоледите и газираните напитки съсипва детския черен дроб

Подсладител, употребен в сладоледите, газираните питиета, бисквитите и сладкишите, провокира болест на черния дроб у децата, която може да е с тежки последствия, заяви в. "Дейли мейл ".

Фруктозата, най-опасната форма на захарта, е по-вредна за здравето от глюкозата. Тя провокира омазняване на черния дроб у децата, от каквото нормално страдат алкохолиците.

Болестта може да докара до рак, инсулт, сърдечни проблеми. "Болестта е доста по-притеснителна, когато от нея страда дете на 13 години, в сравнение с при някой, който е с наднормено тегло от 30 години ", предизвестява доктор Самир Софтик от диабетния център "Джослин " в Бостън. "За няколко години те минават от естествен черен дроб, през омазняване, до инфектиране на органа ", разяснява ученият, представен от Българска телеграфна агенция.

"Децата ядат повече сладки неща от възрастните, по тази причина фруктозата може да е по-голям рисков фактор при тях ", добавя доктор Софтик.

Високофруктозният царевичен сироп се употребява като подсладител в напитките и доста модифицирани храни. Той се съдържа естествено в плодовете, само че производителите отстраняват фибрите и питателните съставки, с цел да получат по-висока наслада. Експерименти с мишки демонстрираха, че хранените с фруктоза са с доста по-лош метаболизъм от получавалите същите калории с глюкоза - другия съставен елемент на захарта.

За 10 седмици никое от животните на естествена храна не развило инсулинова устойчивост - основен фактор за метаболитни болести като диабета, въпреки и някои да напълнели. Сред мишките, получавали доста мазнини обаче, имало огромни разлики сред пилите глюкоза и фруктоза. Фруктозата провокирала доста по-лоши метаболитни реакции. Съставът на мазнините в черния дроб на мишките на разнообразни диети също се различавал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР