Подсигурена е работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ

...
Подсигурена е работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ
Коментари Харесай

Росен Христов: Подсигурена е работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ Козлодуй за следващите 10 години

Подсигурена е работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " за идващите 10 години. В това увери служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на сключване на съглашение за доставка на свежо нуклеарно гориво за шести блок на атомната ни централа и " Фраматом ", оповестяват от БНР.

Споразумението бе подписано от изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй " Георги Кирков и Лионел Геф - старши вицепрезидент по горивото на " Фраматом "

Миналата седмица бе подписан и контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво с " Уестингхаус ".

Първата доставка се чака да дойде през 2025 година, уточни министър Христов.

" С днешното сключване на съглашението де факто реализираме цялостна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. Диверсификация значи подмяна на един с най-малко два доставчика, работещи в конкурентна среда. По този метод целим сигурност на употребата и сигурност на доставките, и стопански резултат ", сподели Росен Христов.

" Подобно на метода ни при доставките на газ, изпълняваме програмата за диверсификация и в областта на нуклеарното гориво. Атомната електроцентрала е перлата в нашата енергийна система, извънредно значим обект. Експлоатацията на оптимален потенциал е доста значима за енергийната и национална сигурност на страната ", добави министърът.

На този стадий отработеното нуклеарно гориво може да се съхранява у нас, уточни още министър Росен Христов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР