Подсъдимият за източването на милиарди от КТБ Цветан Василев е

...
Подсъдимият за източването на милиарди от КТБ Цветан Василев е
Коментари Харесай

10 млн. на месец от КТБ в TV7 наливал Цв. Василев

Подсъдимият за източването на милиарди от КТБ Цветан Василев е наливал по 10 млн. лева месечно от КТБ в ТВ7. Това разкри пред спецсъда главният очевидец по делото Бисер Лазов, който е бил основен счетоводител на голям брой следени от банкера сдружения под общото име „ Фирмата “.

Източването на банката е ставало години наред посредством банкови заеми към тези сдружения, които незабавно били прехвърляни там, където Василев уточни. След като в продължение на 4 месеца Лазов дава показания пред съда, на съвещанието във вторник стартира задаването на въпроси към него. На този стадий те са от прокуратурата, а по-късно юристите на 18-те подсъдими ще могат да задават въпроси към основния очевидец.

На въпрос на обвиняването към Лазов какво знае за сдружение на име „ Багияна “ ЕООД, Лазов съобщи, че името на компанията е участвало в ежедневната информация за отговорности към КТБ, която Василев получавал. Самата компания пък била основана малко, откакто на 30 март 2013 година в „ Капитал “ излязла публикация с име „ Държавата КТБ “. В нея били разказани някои от практиките, употребени за финансирането посредством заеми от КТБ на сдружения, свързани с банкера-беглец, като били изброени поименно и самите компании. Вбесен, Василев повикал Лазов и споделил, че желае да се записват нови сдружения, които последователно да изместят към този момент кредитираните. Именно по това време се появила и компания „ Багияна “ ЕООД, чийто шеф била счетоводителката във Фирмата “ Еленка Маринова.

„ От заема към „ Багияна “ отидоха суми и за финансирането на ТВ7, в този интервал тя месечно използваше 10 млн. лева “, уточни Лазов.

На въпрос на прокуратурата каква информация има за компания „ Арескон “ ЕООД, очевидецът отговори, че тя била основана още в първия стадий от регистрирането на нови сдружения на Цветан Василев, които да бъдат кредитирани от КТБ. „ Арескон “ ЕООД се водеше на името на ръководителя на охранителите в офиса на „ Фирмата “ Александър Радев. През март 2011 година сдружението получи банков заем, който беше употребен за покупката на аероплан „ Лиър Джет “ за Василев “, описа още Лазов. За персоналния аероплан на банкера той описа в показанията си в края на май т.г., от които стана ясно, че Василев си купил самолета за 10 602 990 щатски $ непосредствено от производителя. Самият аероплан бил платен от обвързваното с Василев сдружение „ Партнер лизинг “ АД, което след това го продало на основаната от Василев самолетна компания точно за тази цел.

На въпрос на прокуратурата към Лазов какво знае за компания „ БГ корпорейшън “ ЕООД той описа, че тя също била без лична стопанска активност, личен състав и имущество. „ Собственик и шеф на сдружението се водеше Едуард Миланов. Той не беше чиновник на „ Фирмата “, само че беше доверено лице на Цветан Василев. Майка му Мадлена Трайков също подписваше за сдружение на „ Фирмата “. Миланов беше непосредствен със Здравко Босаков – персонален водач и доверено лице за специфични поръчки на Цветан Василев. Миланов и Босаков постоянно пътуваха в чужбина. „ БГ корпорейшън “ непрекъснато бе финансирана с банкови заеми от КТБ ", разкри още Лазов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР