Подсъдимите за инцидента в Хитрино машинисти Допълнителна пожаро-техническа експертиза ще

...
Подсъдимите за инцидента в Хитрино машинисти Допълнителна пожаро-техническа експертиза ще
Коментари Харесай

Назначена е още една експертиза за влаковия инцидент в Хитрино


Подсъдимите за случая в Хитрино машинисти

Допълнителна пожаро-техническа експертиза ще бъде направена за влаковия случай в Хитрино при започване на декември 2016 година, когато дерайлирала комбинация, натоварена с пропан-бутап аргументи гърмеж и починаха седем души, други 29 бяха ранени, а редица къщи пострадаха.

Това реши Шуменският областен съд на съвещанието по делото, по което обвинени са машинистите на дерайлиралия трен Димитър Михнев и Радослав Петков, чиновници на частния жп транспортьор " Булмаркет Рейл Карго ", благосъстоятелност на една от най-големите русенски компании " Булмаркет ДМ ".

Пред съда беше показана четворната пожаро-техническа експертиза, направена от обвиняването, съгласно която гърмежът е станал поради приключване на газ от дерайлиралите цистерни, който се възпламенил, достигайки до печка на твърдо гориво в региона на гарата. Това умозаключение беше признато от съда, само че той изиска и експертиза дали е допустимо контактната мрежа да е предизвикала излизането на товарната комбинация с цистерни от релсите.

Доста условия не са изяснени, счита единият от бранителите на обвинените юрист Ивайло Йорданов.

" Една от най-тежките експертизи, една от най-обхватните, доста неща има по нея. Но чистата математика, която всички сме учили, демонстрира, че се употребяват стойности във формулите, които не са добити по никакъв логически метод. Едното от тези неща е скоростта напразно, която е извънредно значима за определянето на разпространяването на този газов облак и къде е станала детонацията “, сподели той.

" Скоростта напразно е призната случайно 5 км/ч, в случай, че в Шумен е 19 и от кое място идват тези 5 километра изобщо не е ясно. И ред такива неща “, добави юрист Йорданов.

Възраженията му бяха признати от съда и за спомагателната експертиза ще се желаят тези данни за деня на случая от Българска академия на науките.

По делото в петък бяха разпитани 13 очевидци и движимости лица.

Милен Манев, взел участие в огледа след случая, бе безапелационен, че стрелка 5 не е била заключена добре, съобщи БНР. По думите му имало празен ход, вследствие на което шести вагон е дерайлирал. Манев се аргументира със фотоси от огледа, като уточни, че устройството за фактическо заключване е било в междинно състояние, а подсигуряващото устройство е посочвала заключване. Според него върху оборудването е въздействано.

Следващото съвещание по делото е на 16 юли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР