Подсъдим за търговия с наркотици разказа пред камерата на bTV

...
Подсъдим за търговия с наркотици разказа пред камерата на bTV
Коментари Харесай

Връзки между полицаи и наркодилъри: Пред bTV говори Мечката - подсъдим за търговия с дрога

Подсъдим за търговия с опиати описа пред камерата на bTV за съмнителни връзки сред служители на реда и наркодилъри - поискани пари, изнудване и взаимни услуги. По случая тече и прокурорско следствие, само че към този момент четвърта година делото не е стигнало до съд.

„ Има видеозапис от охранителни камери в хранителен магазин, на който се вижда по какъв начин двама души се срещат и си подават един пакет. По-късно излиза наяве, че този, който подава пакета, е престъпно проявен, осъждан и неведнъж обвинен. Към момента е обвиняем за търговия и произвеждане на опиати. А този, който приема съответния пакет, е шеф на престъпната полиция в районното ръководство в Плевен “.

Това разяснява в „ 120 минути “ проверяващият публицист Марин Николов, който наблюдава връзките сред служители на реда и наркодилъри.

Пред bTV приказва мъж, наказан за каналджийство

Пред камерата на bTV застава мъжът, който подава плика. Той е прочут с прякора Мечката. Ивелин Иванов от Плевен споделя доста забавни неща за връзката сред служители на реда и престъпни свят.

Ивелин Иванов - Мечката

Той споделя, че изявлението, което демонстрираме, е доста дребна част от това, което знае. Твърди, че има доста повече данни и може да ги потвърди по разнообразни способи. По случая има и други записи от срещи с служители на реда.

Месец феврувари 2018 година Неделя след обяд. Магазин за хранителни артикули в Плевен. Охранителните камери снимат двама мъже. Единият подава пакет, който другият бързо прибира в джоба си. След къс диалог двамата се разделят. Ситуацията не е особена, до момента в който не знаем кои са двамата мъже от сякаш " инцидентната " среща сред щандовете. Този, който подава пакета, е Ивелин Иванов, с прякор Мечката. Криминално проявен, осъждан и обвиняем по няколко каузи за владеене, произвеждане и разпространяване на опиати. Мъжът, който взима тайнствения пакет, е Цветомир Илиев - началникът на бранш престъпна полиция в Плевенското второ районно ръководство. Свидетелски показания по - късно настояват, че наличието на пакета са пари. Кадрите от камерите в магазина са показани в журналистическо следствие през 2019 година, излъчено малко откакто Мечката е арестуван за следващ път - с над 2 кг амфетамини.



В изявление тогавашният заместител шеф на полицията в Плевен, показва кой е служителят на реда от записа. Започват инспекции. Цветомир Илиев е освободен като началник на престъпната полиция в ръководството и е изместен на работа в сектора на близкото село Славяново. Прокуратурата стартира две следствия - против Мечката за произвеждане и разпространяване на опиати и против служители на реда от Министерство на вътрешните работи - Плевен за незаконни контакти с наркодилъри. 

Шест строителни компании се оплакаха, че са били завлечени с пари след неизпълнени обещания да завоюват публични поръчки

Сега, 4 години по-късно, делото против Мечката е към този момент в правосъдна зала. Другото следствие, против служителите на реда обаче, още не е стигнало до съд. Казва, че е подал сигнал за корупция и всички са скочили против него.

За пръв път пред камера беседваме с единия от сниманите на записа от магазина - Ивелин Иванов Мечката. Намираме го преди да влезе в залата на софийския градски съд като обвиняем по описаното наркодело.
 
„ Всеки ме пита - по какъв начин са те хванали да даваш рушвет на служител на реда? Не, не са ме хванали. Аз съм дал този сигнал, аз съм го дал - 2018 г, март месец съм подал сигнала. Арестуват ме  2019 година на 15 януари. Ти излъчваш репортажа два месеца по-късно. Да, дават се пари, но това всичко е в протокола на разпита ми “, разяснява Ивелин Иванов.

4 години след старта на следствието за връзки на служители на реда с дилъри в Плевен Мечката удостоверява, че той е мъжът от записа в магазина. Не прецизира какъв брой са парите, които споделя, че дал на служителя на реда. Описал го е в сигнал, който твърди, че подал след срещата.

Казва, че става въпрос за огромни пари, които в началото дава назаем.

„ После се оказа, че като си ги желаех, стартира да ме заплашва и изнудва и подадох сигнала “, показва Мечката.

Той е обвиняем като началник на проведена незаконна група от няколко наркодилъри, работила в Плевен и страната от 2013 до 2019 година Според обвинителния акт, той казвал на хората си, че, " има съществени познанства с виновни длъжностни лица в полицията “, и обяснил на същите да не се тормозят от това, че ще бъдат хванати, защото разполагал с позиции на високо равнище в ОДМВР – Плевен. В показанията си другите задържани от групата описват, че се срещали с служители на реда, давали им пари и им вършели услуги. Посочили са и името на служителя на реда от записа Цветомир Илиев. Мъж по прякор Зевса, който е бил част от групата, свидетелства:

" Занесох 3000 лева, които ми даде Шеки, на Цецо Илиев в гаража му, където съм ходил неведнъж. Ходили сме да оказваме помощ на Цецо Илиев до неговото село Коиловци - да пренасяме кошери – аз, Мечката и Балки. Тогава той ни сподели, че би трябвало да му вършим ограда на къщата, само че Ивелин не искаше да я вършим, тъй като щяла да излезе 10 -15 000 лева Но Ивелин направи ремонт на жилището и гаража на Цецо Илиев с негови средства и му вързаха тока на гаража незаконно към електрическата мрежа “, споделя Зевса.

Какво още сподели пред bTV обвързваният с „ Осемте джуджета “ Кристиян Христов, преди да го задържат

Четири години по-късно служителят на реда от записа Цветомир Илиев към момента работи в сектора в Славяново, където е изместен, само че отхвърля да приказва за срещата с Мечката в магазина. Ето и позицията му за bTV:

" Това, за което ме питате, съставлява класифицирана информация и няма по какъв начин да wи дам изявление. Всичко, което имам да споделям, съм споделил на проверяващите. Аз съм чист пред съвестта си. Не съм направил нищо нелегално ", разяснява Цветомир Илиев, служител на реда от полицията в Славяново.  



Други престъпно проявени от кръга на Мечката с прякори Пънкара, Балки и Пламен, също са свидетелствали за служители на реда от Плевен, които по думите им, били близки с групата, приемали подкупи и взели участие в подмятане на дрога на конкурентни дилъри, с цел да ги задържат. Сред посочените от тях са някогашен заместител шеф на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Плевен, както и на неин шеф, заемал поста до скоро. Посочените чиновници работят и в този момент в Министерство на вътрешните работи. За тях обаче в изявлението си Мечката не приказва. Питаме го кое го е предиздвикало от другар да стане зложелател на служителите на реда, и да подаде сигнал против един от тях?

Казва, че е имал близки връзки с тях. Допълва, че е подал сигнал против този, който го е излъгал.
Показанията на Мечката и групата към него за изнудване и корупция, са отделени от наркоделото и са приобщени към следствието против служителите на реда от Плевен. То е против длъжностни лица, които вероятно са се възползвали от служебното си състояние, с цел да набират за себе си полза, прецизират за bTV от прокуратурата. Защо обаче към този момент четвърта година делото не е стигнало до съда?

“Питайте Искра Ганева, тя ме вика веднъж и ме пита. И го държи на, както викате вие, на трупчета ли, на шкафове ли. Тогава и желаех отказ на нея пет пъти. Взе ми статута на пострадал и ме направи единствено очевидец ”, споделя Ивелин Иванов.

Преди това е бил пострадал - на изнудване и закани от страна на индивида, който е на записа. „ Исках отбрана и ми демонстрираха междинен пръст. Имам хиляди каузи. Жестоко скърбя, че съм подал този сигнал “, показва той.

Мечката твърди още, че знае доста повече за връзките на служители на реда с дилъри, само че се бои, че проверяващите няма да му извърнат внимание. Искра Ганева от Окръжната прокуратура в Плевен е наблюдаващият прокурор по делото за контактите на служители на реда с наркодилъри.

" Към сегашния миг се организира интензивно следствие по досъдебното произвеждане от следовател по Окръжен следствен отдел при Оперативна програма – Плевен. По досъдебното произвеждане са разпитани очевидци, осъществени са доста други дейности по следствието, поради сложността на предмета му…  Категорично ви уверяваме, че следствието се организира доста обективно, фактическата конюнктура се изяснява  пълноценно и се събират всички вероятни доказателства “, разяснява Искра Ганева.

“Забавянето на следствието е поради преместването му от профилираната прокуратура, която беше закрита ”, посочи Ганева по телефона. ”

“То включва видеозаписа от срещата на Мечката с служителя на реда, само че и дейности на други негови сътрудници в Плевен ”, сподели още прокурорът, без да посочи кой е подал сигналите против тях.

Осъдени са за закононарушения против националната сигурност на ОАЕ

И до момента в който следствието продължава, питаме самостоятелен със случая правист какви са компликациите по доказване на корупция на служители на реда.

“Особеното е, че по този вид каузи се върви по тъничък лед, очевидците са хора, които редовно нарушават закона в общия случай. За тях не е проблем да излъжат, да се опитат да вкарат в подвеждане съда и прокуратурата. И по в миналото е доста мъчно да се дефинира по кое време става въпрос за автентичен случай, Kога престъпно проявени лица се пробват да избягат от отговорност, с помощта на това, че упрекват служители на реда в нарушаване на закона ”, разяснява юристът и някогашен министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.

От незаконния свят са и основните очевидци по друго огромно дело за корупция на служители на реда - против шефа на отдела за битка с опиатите в ГДБОП Цветан Панков и шефа на бранш Кирил Ванков. Те бяха задържани през 2020 година по обвинявания, че покривали  и подпомагали наркодилъри, спомня си Йорданов като техен адокат по време на задържанията. Делото им потегли по показания на престъпно проявените, известни като  Радо Ланеца и Весо Паяка, само че съдиите три пъти го връщат поради процесуални пропуски.

Според юрист Емануил Йорданов, когато се работи качествено и се събират и други доказателства, би следвало напълно точно да се ревизират всички свидетелски показания, които се дават от едно или друго лице

Източници на bTV - близки до следствието против служителите на реда в Плевен, настояват, че по случая има още записи на срещи и диалози на престъпно проявени със чиновници на реда, които свидетелстват за корупция. Колко надеждни ще бъдат те като доказателства? Преценката е на прокуратурата и съда. Колкото до Министерство на вътрешните работи – от там за bTV обявиха, че ще окажат цялостно подпомагане на следствието.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР