Подробностите се оспорват, но така или иначе резултатът е един

...
Подробностите се оспорват, но така или иначе резултатът е един
Коментари Харесай

Какво казва международното право за инцидента с дрона над Черно море

Подробностите се оспорват, само че по този начин или другояче резултатът е еднакъв: на 14 март 2023 година след среща с съветски аероплан. Според американската версия на събитията невъоръженият разследващ дрон MQ-9 е летял в интернационалното въздушно пространство, когато два съветски изтребителя са излели гориво върху дрона, преди да се сблъскат с него в нарушаване на интернационалното право.

Ето по какъв начин разяснява случая Ашли Дийкс, експерт по интернационално право и професор в Университета на щата Вирджиния. Тя е някогашен чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати (1999-2010) и на Съвета за национална сигурност (2021-222).

Руското министерство на защитата отхвърли негов аероплан да е осъществил контакт с американския дрон. Вместо това Русия твърди, че дронът е летял към границите на Русия с изключен транспондер, което допуска, че Русия сметнала полета за недоверчив. Освен това, споделя Русия, американският дрон е нарушил " краткотрайните граници ", които Русия е открила за своите интервенции против Украйна, и се е разрушил самичък.

В светлината на предходно неправилно показване от Русия на военните й дейности по време на нахлуването й в Украйна, виждам на изказванията от Москва със песимизъм. Освен това, като човек, който учи интернационално право и преди е служил в Държавния департамент на Съединени американски щати като юрист, съветващ по въпроси, свързани с въоръжени спорове, този епизод акцентира правото на страните да ръководят самолети и дронове в интернационалното въздушно пространство - даже с цел да шпионират.

Ако характеризирането на обстоятелствата от Съединени американски щати е вярно, тогава Русия в действителност е нарушила интернационалното право, като се е намесила против американския дрон.

 Съединени американски щати демонстрираха видео от съветската офанзива против дрона над Черно море Съединени американски щати демонстрираха видео от съветската офанзива против дрона над Черно море

Съгласно член 87 от Конвенцията на Организация на обединените нации за морското право, откритото море - главно води, които не са териториално море или изключителна икономическа зона на никоя страна - е отворено за всички страни. А правото на една страна да работи в намерено море включва свободата на прехвръкване.

Конвенцията също по този начин гласи, че свободите " би трябвало да се упражняват от всички страни при съответно ценене на ползите на други страни при упражняването на свободата навън море ".

 Какво споделя интернационалното право за случая с дрона над Черно море
© Reuters

Съединените щати не са страна по конвенцията, която е подписана през 1982 година и сега има 168 страни, в това число Русия. Независимо от това, Съединени американски щати признават доста от наредбите си като всекидневно право; факт е, че основен военноморски справочник на Съединени американски щати признава, че " самолетите на всички страни са свободни да оперират в интернационалното въздушно пространство без интервенция от други страни ".
Така че няма да има значение от позиция на интернационалното право дали Съединените щати са употребявали MQ-9 за шпиониране на военни действия в Русия или в следения от Русия Крим.

 Какво споделя интернационалното право за случая с дрона над Черно море
© Reuters

Русия наподобява заема позицията, че е имала право да откри граници за своята " специфична военна интервенция " в Украйна и че Съединените щати са пренебрегнали тези граници.

Русия може да има поради тук " неразрешена морска зона ", която Русия сътвори през февруари 2022 година, с цел да забрани корабоплаването в северозападната част на Черно море.

Като цяло Съединените щати считат такива зони за законни, в случай че задачата им е да насочват неутрални кораби и самолети надалеч от зоните на спор - те могат да играят значима роля за понижаване на риска такива кораби да бъдат атакувани по простъпка. Самите Съединени щати сътвориха " зона за морска сигурност " в Средиземно море през 2003 година по отношение на нахлуването им в Ирак.

Но неутралните кораби и самолети не стават законни цели единствено тъй като влизат в такива зони. Русия би имала рационални искания да употребява мощ против или да се намеси срещу американския дрон, единствено в случай че той съставлява непосредствена опасност от въоръжено нахлуване или по различен метод е законна военна цел по време на въоръжен спор. За да е по този начин, американският дрон трябваше да взе участие директно във военните дейности, а е известно, че MQ-9 не е бил въоръжен.

Ако приемем, че описанието от страна на Съединени американски щати е правилно, това няма да е първият път, когато страна се намесва против американски аероплан за наблюдаване по рисков метод и дейно го смъква. През 2001 година китайски изтребител се блъсна в американски разследващ аероплан, който е работил на 70 благи от китайския остров Хайнан. Американският аероплан беше развален по метод, който го принуди да направи спешно кацане на Хайнан, до момента в който самият китайски изтребител се разруши.

По това време Съединените щати настояват, че интернационалното право, в това число правилото на " дължимото почитание ", разрешава на Съединените щати да правят полети за наблюдаване в изключителната икономическа зона на Китай, която Съединени американски щати смятат за интернационално въздушно пространство. Китай не го направи и задържа 24-те американски членове на екипажа, изисквайки опрощение от Вашингтон.

Оттогава Китай е прихващал австралийски и канадски самолети, които са взели участие в рутинно наблюдаване в интернационалното въздушно пространство, предизвиквайки недоволства, сходни на тези, които Съединените щати вършат в този момент.

Както в тази ситуация с Китай, по този начин и в неотдавнашния случай в Черно море, Съединените щати заеха поредна, необятно споделяна позиция по отношение на потреблението на интернационалното въздушно пространство. Вярвам, че е на солидна основа да възразява против дейностите на Русия през вчерашния ден като противозаконни.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР