Подробна програма за възстановителните дейности в селата, пострадали от наводненията

...
Подробна програма за възстановителните дейности в селата, пострадали от наводненията
Коментари Харесай

Община Карлово изготви плана за възстановяване на наводненит...

Подробна стратегия за възстановителните действия в селата, потърпевши от наводненията на 2 септември 2022 година, приготви Община Карлово. Точно и ясно са разказани проектите, опциите за финансиране и графиците за всяка една от дейностите.

Най-общо желанията на Общината могат да бъдат обособени в три групи – действия с обезпечено финансиране, действия с обезпечено отчасти финансиране и действия, за които към момента няма налично финансиране.

В първата група попадат: слагане на краткотраен мост на ул. „ Георги Димитров “ над р. Татлъ дере в с. Каравелово; начало на процедурата по планиране, подсилване и ремонт на детската градина в с. Каравелово; реорганизация на ул. 14-та в с. Богдан, реорганизация на ул. „ Владимир Ленин “ в с. Каравелово, замяна на тръбопровод на ул. 12-та в с. Слатина; възобновяване на електрически уреди /стълбове и лампи/ за улично осветяване в селата Богдан, Каравелово и Слатина. 



Временният мост в с. Каравелово ще бъде подложен до края на м. декември 2022 година Във заключителен стадий е процедурата за детската градина в с. Каравелово, като в проектите на Общината е да се ремонтират нужните пространства за една детска група, както и да се огради имота на който се намира постройката и да се обособи ъгъл за игра. Предвижда се до края на м. юни 2023 година децата от с. Каравелово да бъдат върнати в обновената градина. Улиците, за които е планувано да бъдат реконструирани и за които е обезпечено цялостно финансиране ще бъдат подготвени изцяло до края на 2023 година Уличното осветяване в засегнатите обитаеми места ще бъде възстановявано поетапно, там където има техническа опция да бъдат сложени още веднъж отнесените от водата електрически стълбове.

Във втората група – действия с отчасти обезпечено финансиране попадат: в с. Богдан - възобновяване и подсилване на дере със стоманобетонно дъно; възобновяване на Мост ул. 21-ва над дере Селска река; ул. 7-ма над дере Селска река; възобновяване на мост ул. 24-та над дере Селска река; възобновяване на мост на централен площад над дере Селска река; възобновяване на мост двуотворен общински път сред Московец – Богдан; Реконструкция на ул. 2-ра; реорганизация на ул. 19-та; създаване на мост р. Стряма, сред селата Московец – Богдан. В с. Каравелово - възобновяване и подсилване на дере със стоманобетонно дъно; възобновяване на мост - ул. " Г. Димитров ". 

 

В с. Слатина. Възстановяване и подсилване на огромно дере - 1150 метра със стоманобетонно дъно; възобновяване на мост при ул. 12 към гробищен парк; възобновяване на мост на общински път развален - при ул. 1-ва при влизане; възобновяване на мост- р. Стряма сред с. Розино и с. Слатина; реорганизация на ул. 1-ва. Частично обезпеченото финансиране значи, че към този момент са избрани сумите, с които ще се заплати проектирането на изброените обекти. 

 

Община Карлово ще разгласи през декември 2022 година публични поръчки за правене на плановете за първите изброени обекта в с. Богдан и за възобновяване и укрепването на дерето в с. Каравелово. След като бъде определен реализатор, той би трябвало да изготви план, който да се съгласува със съответните инстанции и да бъде издадено позволение за градеж. Когато тази процедура завърши Общината ще изпрати плановете в Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне и ще изиска средства за осъществяването им. Паралелно с това ще бъде оповестена и социална поръчка за избор на реализатор на строителните работи, планувани в плановете и за строителен контрол. Очаква се първата фаза – на планиране – да завърши до 31 март 2023 г. 

Изработване на планове ще бъде предоставено и за моста сред с. Московец и с. Богдан; моста на ул. „ Георги Димитров “ в с. Каравелово; мостовете в с. Слатина. Срокът за планиране при тях е 31.12.2023 година

Отделно Община Карлово ще разгласи и публични поръчки за планиране и осъществяване на плановете и строителен контрол към тях за реорганизация на изброените улици в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Ако след етапа на планиране, Междуведомствената комисия навреме отпусне пари за осъществяването им, чака се обектите да бъдат подготвени до края на 2023 година

В третата група - действия, за които към момента няма налично финансиране попадат: в с. Богдан – рехабилитация на ул. 1-ва; реорганизация на улици 18-та, 21-ва,6-та, 7-ма, 10-та, 11-та, 12-та и 24-та. В с. Каравелово – реорганизация на улиците „ Еделвайс “, „ 1-ви май “, „ Христо Христев “, „ Роза “, „ Московска “, „ Съединение “, „ Бистрица “, „ Гена Павлова “, „ Димитър Благоев “, „ Александър Стамболийски “ и „ Карл Маркс “; възобновяване на моста на ул. „ Владимир Ленин “. В с. Слатина – възобновяване и подсилване на малко дере 200 метра; реорганизация на улиците 2-ра, 3-та, 5-та, 8-ма, 9-та, 10-та, 14-та, 15-та и 16-та. За изброените обекти ще бъде оповестена социална поръчка за планиране и осъществяване, като контракти ще бъдат подписани и осъществяването по тях ще стартира при изискване, че Междуведомствената комисия отпусне нужните средства.

Предвидено е и възобновяване на опустошения мост на общинския път до с. Дъбене на река Мъртвица, като към този момент е обезпечено финансиране единствено за първия стадий – планиране.

В проектите на Общината са и реконструкцията на злепоставен пътен сектор от 100 м. в гр. Карлово, за който е обезпечено финансиране, както и корекции и повишение на проводимостта на дерета „ Бешбунарско дере “ и „ Меден дол “ в гр. Карлово, за които е обезпечено отчасти финансиране.

Община Карлово е поискала от Междуведомствената комисия и средства за действия по възобновяване на вредите в по-слабо потърпевшите от наводнението села Христо Даново, Розино и Войнягово. В с. Христо Даново се планува: реорганизация на улица „ 13-та “ с съседен улук на дере “Мендере “; рехабилитация на ул. 22-ра; рехабилитация на част от ул. 15-та; рехабилитация на част от ул. 10-та. За с. Розино са поискани средства за: реорганизация на канал и настилки по ул. „ Пролет “; възобновяване на отводнителен канал от ул.   “Пейо Яворов “ до ул. „ Христо Ботев “; ремонт на част от ул „ Стражата “; рехабилитация на ул „ Банска “; реорганизация на ул. 2-ра. В с. Войнягово се търси финансиране за: възобновяване на подова настилка в залата на Народно читалище „ Васил Левски -1900 “ и рехабилитация на част от ул. „ 6-та “. При позитивен отговор Общината има подготвеност в най-кратки периоди да разгласи публични поръчки.

Освен изброените действия Община Карлово работи и по два спомагателни плана, със средства отпуснати от Министерство на регионалното развитие. По тях Общината стартира да извършва замяна и реорганизация на водопроводната мрежа в селата Войнягово, Климент, Каравелово, Богдан и Московец с обща дължина 7425 метра /540 м. в с. Войнягово, 2084 м. в с. Климент, 3933 м. в с. Каравелово, 101 м. в с. Богдан и 785 м. в с. Московец/. Очаква се крайният период за приключването им да бъде средата на месец май 2023 година, като финален стадий от реализирането им ще е слагане на нова асфалтова настилка.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР