Подпорната стена на къщата музей Христо Г. Данов е пред

...
Подпорната стена на къщата музей Христо Г. Данов е пред
Коментари Харесай

Подпорната стена на къща музей “Христо Г. Данов“ пред срутване

Подпорната стена на къщата музей " Христо Г. Данов " е пред сриване. По дължината ѝ откъм ул. " Митрополит Паисий " е опъната лента, която да лимитира достъпа на жители, тъй като е обрушена – напукана, деформирана и надвиснала над улицата. Особено рискова е обстановката и поради прогнозите за поредност от дни с продължителни дъждове.
Прочетете още
Опасният дувар може да бъде избавен едвам, откакто Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " на Министерство на културата излезе с наставления. Арх. Нина Толева-Новак от Общински институт „ Старинен Пловдив ” приготви писмо, с което да изиска комисия за мнение.

Къщата „ Христо Г. Данов ” е недвижима културна полезност от национално значение. Тя е архитектурно-строителен, живописен и исторически монумент от интервала на Възраждането. Строена е в средата на 19 век. Основите ѝ са каменни и стъпват върху отвесните скали на Таксим тепе.

Сградата, в която се обитава експозицията е издигната в средата на 19 век и е характерен представител на българската възрожденска архитектура. Основите са каменни и стъпват върху отвесните скали на Таксим тепе. Главната фасада е завършена с четириколонен портик, който носи богато декориран кобиличен фронтон.

Къщата е частна благосъстоятелност на наследниците на великия книгоиздател.  Те я дават на Община Пловдив за стопанисване с уговорката да се грижат да поддръжката ѝ. На всеки 3 години кметът подписва контракт с наследниците. Предстои подобен да бъде подписан през 2024 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР