Подписването на договора за изграждане на Тол – системата би

...
Подписването на договора за изграждане на Тол – системата би
Коментари Харесай

Инж. Стефан Чайков: Предполагам, че тол системата, ще обхване около 11 500 километра

Подписването на контракта за създаване на Тол – системата би трябвало да е задоволителна гаранция за това, че ще я въведем.

Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ инженер Стефан Чайков - изпълнителен шеф на браншовата камара „ Пътища “

Слава Богу,  на тръжната процедура беше определена една от световноизвестните компании в тази област. Нямам никакви учредения да се колебая в нейната компетентност. Разбира се, работата на администрацията е да управлява всеки един стадий от осъществяването и внедряването на Тол – системата.

Според Чайков, срокът от 19 месеца за въвеждане на системата е задоволителен. Цената за разработване и внедряване на системата от съвсем 150 милиона лева без Данък добавена стойност  също ще се изплати бързо, защото още през 2015 година са правени планове, които дават съображение да се счита, че могат да се чакат сумарно доходи от към 1 милиарда лв. годишно. В момента прекосяването през България е сред 7 и 10 пъти по-евтино за транспортните компании, пренасящи пренос, в сравнение с през прилежащите ни страни, добави Чайков. Очаква се до 2026 година в да има европейска инструкция, която постанова и леките коли в Европейски Съюз да преминат на Тол система, добави той.

По отношение на нашите превозвачи това е много по-справедливо, тъй като, първо, ще остане една огромна част от пътищата, които няма да се таксуват. Те няма да бъдат таксувани както със тол такса, по този начин и с винетка. Винетки ще има единствено за пътищата, които са обхванати от системата - такива са европейските правила. И, второ, понижава се нелоялната конкуренция на директните превозвачи, тъй като те, на процедура, до момента пътуваха общо взето съвсем без пари.

По информация на Чайков, системата евентуално ще обхване  към 50% от републиканските пътища или към 11500 километра:

Това е въпрос един по-задълбочен разбор, тъй като в последна сметка се получава по този начин, че в случай че увеличавате обсега над избрана граница, приходите, които получавате, поради че по тези пътища няма задоволително трафик, не покриват разноските. Те при всички случаи покриват поддържането на системата, само че е въпрос на съответствие,  което да е стопански преференциално и въпреки всичко публично търпимо. Полагам, че в последна сметка ще се отиде на разновидността с 50% от републиканска пътна мрежа, само че анализът не може да се направи просто на лист хартия. Трябва да се поиграят още веднъж голям брой разновидности с друг размер на таксите. Все отново не позволявам, че държавното управление ще одобри наредбата за таксите без едно необятно публично разискване.

 Големите доходи, донесени от системата, ще са едно от „ разковничетата “ към публичното ѝ приемане, уверен е Чайков . 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР