Подписката за референдума в Белащица е спорна. Вътрешна проверка показва,

...
Подписката за референдума в Белащица е спорна. Вътрешна проверка показва,
Коментари Харесай

Кметът на община Родопи: Подписката за референдума на Белащица е спорна, открити са 200 нарушения

Подписката за референдума в Белащица е противоречива. Вътрешна инспекция демонстрира, че в хартиения вид са открити към 200 нарушавания – повтаряне на имена, непопълнени правилно адрес или персонални данни, подписи на жители, които нямат непрекъснат адрес в селото, сбъркано ЕГН и още. Това съобщи в позиция до медиите кметът на община Родопи Павел Михайлов във връзка желанието на част жителите на Белащица да се отделят от община Родопи и да се причислят към община Пловдив.

По думите му, днешното решение на ОбС-Пловдив да даде кардиналното си единодушие Белащица да стане 7-яквартал на града на тепетата след осъществяване на референдум, може да се окаже незаконосъобразно.

„ Според Закона, Групово дело „ ГРАО “ би трябвало да направи обстойна инспекция на електронния вид на подписката и едвам по-късно локалните парламенти на двете общини могат да вземат мнение по нея. До момента мнение от дирекцията няма постъпило. Събирането на подписи и определянето на мястото за това не е в съгласие с мен, като кмет на Общината. Това е нарушаване, за което основателите на подписката са известени документално. Нямам мнение за персоналната мотивация на кмета на селото и неговата поддръжка да работи за това Белащица да стане част на регионалния град “, декларира Михайлов.

Белащица е с бюджет от малко над 1 милион лв. за тази година, които се влагат в инфраструктурни обекти. Ако референдумът за отделянето на селото от община “Родопи ” бъде сполучлив, Белащица ще бъде част от регион " Южен ", чийто бюджет за тази година, за развиването на целия регион е 300 хиляди лв..

За съпоставяне - Белащица е с население към 2300 души и разполага с 1 (един) милион лв., а в регион „ Южен “ живеят към 100 хиляди индивида и разполагат с бюджет от 300 хиляди лв..

Няма по какъв начин жителите на селото да получат „ преференциални “ локални налози, когато огромна част от таксите за строителство в Пловдив са сред 5 и 30 пъти по-високи. В община Родопи този данък, налог МПС, налог неподвижен парцел са доста по-ниски.

Ще бъдат блокирани всички процедури за промяна на предназначението на парцелите и издаване на разрешителни за строителство поради административна неизясненост, коя от двете общини би трябвало да ги извърши. Нашите аграрни стопани ще изгубят опцията да получат европейско финансиране по стратегиите за развиване на селските региони, се споделя още в позицията.

Кметът на община Родопи твърди още, че работата на администрацията против кариерите над селото не е серпантина.

„ Остро съдя сходни груби опити за посягане върху локалното самоуправление и границите на нашата община за нашите села да преминат към структурата на Община Пловдив, както и към устрема съзнателно да се обезсмисли досегашното битие на Община „ Родопи “, споделя още в позицията си Павел Михайлов.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР