Подписка срещу връщането на гласуването с хартиената бюлетина, наравно с

...
Подписка срещу връщането на гласуването с хартиената бюлетина, наравно с
Коментари Харесай

Граждани внасят в НС подписка срещу връщането на хартиената бюлетина

Подписка против връщането на гласуването с хартиената бюлетина , наедно с машините, ще внесат жители в деловодството на Народното събрание. Инициаторите ѝ обявиха на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция, че подписката е подкрепена от 6500 гласоподаватели. Те ще упорстват за свикването на публично разискване по тематиката от парламентарната правна комисия.

Реабилитирането на хартиената бюлетина за нас е извънредно рисково, разгласи адв. Атанас Бояджиев. Той запита за какво преди приемането на първо четене на законопроекта на депутати от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ за промени в Изборния кодекс не е имало публично разискване. По думите му измененията в изборното законодателство не са най-важните, с които е трябвало да се занимава новото Народно заседание.

Инициаторите на подписката против хартиената бюлетина са подготвени да изискат от президента Румен Радев да наложи несъгласие на закона, в случай че той бъде признат и на второ четене. Те не изключиха опцията и за гражданско непокорство.

Юристът Деян Дешков акцентира, че връщането на хартиената бюлетина неизбежно ще докара до подправени протоколи и следен избор.

Адв. Весела Кънчева се разгласи срещу тезата, че гласуването с машина е по-трудно, тъй като, счита юристът, то е не по-сложно от работата с банкомат. По думите ѝ, въпреки това, се внушава, че устройствата не са задоволително сигурни.

Инициаторите на подписката не считат, че машините са причина и за спада в изборната интензивност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР