Подписка с искания срещу презастрояването на столицата внасят днес представители

...
Подписка с искания срещу презастрояването на столицата внасят днес представители
Коментари Харесай

Обединена София с подписка срещу застрояване на София

Подписка с претенции против презастрояването на столицата внасят през днешния ден представители на „ Обединена София ” в Столична община. Обединението включва инициативни комитети и протестни групи от целия град.
Сред тях са Инициатива „ Слънце за децата ни ", ИК „ Обединени Овча Купел ", АРОЕС „ Справедливост ", Гражданска самодейност „ Да спасим Борисова градина ", ИК „ За Зелен Младост ", Протестна група „ Младост ", Сдружение „ Парк Кукуряк ", ИК „ Лозенец ", Протестна група „ Дианабад ", ИК на живущите в „ Овча Купел ", Протестна група " Мусагеница ", Гражданска самодейност " Симеоново ", ИК кв. Витоша и други. Гражданите са уверени, че проблемите са общи и постановат общи дейности, с цел да бъдат решени. Според тях един квартал не може самичък да спре презастрояването, само че цяла обединена София може.

Те канят всички, които се усещат съпричастни, да дойдат пред постройката на Следствен отдел към окръжна прокуратура в 9,30 ч. - половин час преди съвещанието на Столичен общински съвет. От " Обединена София " желаят:

До края на мандата на сегашния Столичен общински съвет да не се одобряват подробни устройствени проекти, предвиждащи огромно застрояване или за огромни територии, тъй като СОС е изчерпал доверието им.

При приемането на „ Визия за София “ и последващите промени в Общия организационен проект на Столична община да не се лишава, а да се разшири зелената система на града, като се върнат планувани за застрояване терени в парковете на града.

Да се променят процедурите по приемане на устройствени проекти в София. Резултатите от публичните разисквания да НЕ са ПРОФОРМА, както до в този момент, а да водят до действителен ангажимент от администрацията и вземане предвид с постъпилите оферти и възражения.

Протестиращите насочат и претенции към Народното събрание, който да одобри незабавни промени в Закона за устройство на територията, Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконови нормативни актове.

На съвещанието си през днешния ден Столичният общински съвет ще гласоподава два отчета на кмета Йорданка Фандъкова, които са свързани с митинга и настояванията на Обединена София - СОС да анулира решението си за градеж пред блок 73 в " Младост " и да се преработи Подробен устройствен план на Борисовата, като в градината няма никакво застрояване.

Фандъкова към този момент пусна свое мнение за плана на арх. Ковачев за парка и огласи покупко-продажбите от времето на синьото ръководство на столицата, като изиска отдадените и продадени парцели да бъдат върнати на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Над 300 оферти и възражения са постъпили по плана за организационен проект на Борисовата градина в София, заяви нощес на следващото публично разискване основният проектант на столицата Здравко Здравков в УАСГ. Експертен съвет ще прегледа всички постъпили бележки и рекомендации. Ще има преправяне на плана за организационен проект, увери Здравков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР