Подписаното вчера в Кайро споразумение между Гърция и Египет за

...
Подписаното вчера в Кайро споразумение между Гърция и Египет за
Коментари Харесай

Гърция матира Турция със споразумението си с Египет

Подписаното през вчерашния ден в Кайро съглашение сред Гърция и Египет за разграничение на изключителните стопански зони в Средиземно море е водеща тематика в днешния гръцки щемпел.

Повечето издания го преглеждат като отговор на подписания през ноември меморандум сред Турция и либийското Правителство на националното единодушие, който съгласно Атина я лишава от обширни и евентуално богати на петрол и природен газ региони, предава Българска телеграфна агенция.

"Историческо съглашение с Кайро и конфликт с Анкара ", написа на първа страница атинският всекидневник "Катимерини ".

Вестникът разяснява, че съглашението сред Гърция и Египет за отчасти делимитиране на изключителните стопански зони основава нова обстановка в Източното Средиземноморие, тъй като "обезсилва " турско-либийския меморандум от ноември. Вестникът цитира и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е определил меморандума като "недействителен " и е декларирал, че "това ще го потвърдим и на фронта, и на масата на договарянията ". Същевременно Анкара е издала навигационно известие, с което оповестява, че ще извърши учения с приложимост на бойни заряди сред гръцките острови Родос и Кастелоризо на 10 и 11 август. След вчерашното сключване на съглашението сред Атина и Кайро се приказва, че Турция ще провали предстоящите след посредничеството на Германия проучвателни контакти сред Атина и Анкара. Засега обаче не е получавано сходно публично известие.

"Та неа " дефинира подписването на съглашението с Египет като матиращ ход на гръцката дипломация и също оповестява за упованията, че идните проучвателни контакти с Анкара ще бъдат осуетени. "Елефтерос типос " пък написа за "огромен дипломатически триумф за страната ".

Като "мат " от страна на Гърция в Средиземно море дефинира съглашението и солунският "Типос тесалоникис ". Вестникът написа, че "новият съюз " (между Гърция и Египет) "изтласква " Турция, а Гърция още веднъж поема контрола върху ходовете в района. Според изданието дипломатически източници са споделили, че съглашението, за което е преговаряно в продължение на 15 години, е съществено и уравновесено и укрепва правата на Гърция в Източното Средиземноморие, до момента в който гневната реакция на Турция към този момент демонстрира, че съюзът на Гърция и Египет изнервя съседите (турците - б.ред.) и основава нова действителност в района.

Консервативният вестник "Естия " написа: "Гърция нахлу на 100 благи във вътрешността в турско-либийския меморандум " и дефинира съглашението като кардинално удобно за Гърция. Като акцентира, че най-важното е, че съглашението отхвърля турските искания в региона, вестникът слага към момента неизяснения въпрос какво тъкмо влияние е приело гръцкото държавно управление за островите Крит и Родос при установяване на зоните с Египет, а се е лимитирало до известие за използване на "разпоредбите на интернационалното право ".

"Контра нюз " дефинира съглашението като "удар против Турция ", само че и предизвестява за заплахата от нова ескалация на напрежението от страна на Ердоган. Вестникът се стопира и на опцията разногласието сред Гърция и Турция за морските пространства да бъде отвеян пред Международния съд в Хага - нещо, което неотдавна гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис дефинира като единствена опция при положение, че двете страни не реализиран съглашение. Според изданието обаче въпросът е какво може да завоюва Гърция от прибягване до съда в Хага и дава отговор - "нищо ".

Опозиционният вестник "Ефимерида звук синдактон " е по-критичен към съглашението сред Гърция и Египет. Изданието оповестява, че Атина и Кайро са подписали документа изненадващо и го дефинира като "споразумение с неразбираеми пунктове ". Според вестника пораждат въпроси към зоните край островите Крит и Родос, а държавното управление към момента не е обявило публично текста на съглашението, като единственото, което е известно, е една неофициална карта, която циркулира в печата. От опозиционните партии са реагирали сдържано и са поискали уточнения от държавното управление. Най-голямата опозиционна партия СИРИЗА е декларирала, че с едно преждевременно съглашение няма да бъде спряна турската настъпателност, а съгласно известната информация гръцкото държавно управление е приело понижено въздействие на остров Крит при установяване на зоните, както и единствено отчасти делимитиране при остров Родос.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР