Подписан беше договорът за доставка на необходимите материали за Турски

Подписан беше договорът за доставка на необходимите материали за Турски ...

Подписаха договора за изграждане на българския участък от „Турски поток“.

Подписан беше договорът за доставка на необходимите материали за „Турски поток“. Това се случи в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

Договорът е между „Булгартрансгаз“ и обединение Консорциум „Аркад“ за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница.

Това е важна стъпка за взаимоотношенията на България и Саудитска Арабия.

Стойността на договора е 1.102 млрд. евро.

Срокът, за който трябва да бъде реализиран и въведен в експлоатация газопроводът, е 615 дни, като в рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина около 300 метра.

„Това е така нареченият Балкански поток. Огромни усилия ни струваше, но при една много прозрачна процедура, държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнението. Това е огромна инвестиция“, посочи премиерът Бойко Борисов.-->

Той добави, че тръбите вече са в България и утре започва изграждането.

„Докато другите говореха, ние ще пуснем октомври за 30 млрд. куб. м газопровод от турската граница към нашите компресорни станции. Докато някои обясняваха и питаха какви са ни отношенията със съседите и Русия, днес бе подписан договорът за изпълнение на проекта“, продължи той.

Премиерът настоя и че Южен поток е бил спрян заради корупция.

„Заради корупция беше спрян Южен поток и непрозрачни обществени поръчки. През България ще тече газ и от Русия, и от нашите съседи, и от интерконектора втечнен. И изпълнител ще е консорциумът на държавната компания на Саудитска Арабия“, заключи той.

Източник: dariknews.bg