Подписан беше договорът за доставка на необходимите материали за Турски

...
Подписан беше договорът за доставка на необходимите материали за Турски
Коментари Харесай

Подписаха договора за изграждане на българския участък от „Турски поток“

Подписан беше договорът за доставка на нужните материали за „ Турски поток “ . Това се случи в Министерски съвет в наличието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на индустрията и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

Д оговорът е сред „ Булгартрансгаз “ и обединяване Консорциум „ Аркад “ за доставка на нужните материали и съоръжение, капиталово планиране, създаване и въвеждане в употреба на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българко-сръбската граница.

Това е значима стъпка за взаимоотношенията на България и Саудитска Арабия.

Стойността на контракта е 1.102 милиарда евро .

Срокът, за който би трябвало да бъде осъществен и въведен в употреба газопроводът, е 615 дн и, като в границите на първите 250 дни би трябвало да бъде построена линейна инфраструктура с дължина към 300 метра.

„ Това е по този начин нареченият Балкански поток. Огромни старания ни струваше, само че при една доста транспарантна процедура, държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от на следващия ден започваме осъществяването. Това е голяма инвестиция “, уточни министър председателят Бойко Борисов.-->

Той добави, че тръбите към този момент са в България и на следващия ден стартира построяването.

„ Докато другите говореха, ние ще пуснем октомври за 30 милиарда куб. м газопровод от турската граница към нашите компресорни станции. Докато някои обясняваха и питаха какви са ни връзките със съседите и Русия, през днешния ден бе подписан договорът за осъществяване на плана “, продължи той.

Премиерът настоя и че Южен поток е бил спрян поради корупция.

„ Заради корупция беше спрян Южен поток и непрозрачни публични поръчки. През България ще тече газ и от Русия, и от нашите съседи, и от интерконектора полутечен. И реализатор ще е консорциумът на държавната компания на Саудитска Арабия “, заключи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР