Подозрителен търг за електроенергия на „Топлофикация София“ накара едрия бизнес

...
Подозрителен търг за електроенергия на „Топлофикация София“ накара едрия бизнес
Коментари Харесай

Подозрителен търг за ток разбуни работодателите

Подозрителен търг за електрическа енергия на „ Топлофикация София “ накара едрия бизнес у нас да възроптае против метода на общинското сдружение. Търговците на електрическа енергия от Асоциация Свободен енергиен пазар алармираха първи, че дадена компания е продала скъпа електрическа енергия на сегмент от самостоятелната енергийна борса, който е най-вече неизвестен.

Съдейки по наличните данни на 16 юли е изтъргувана електрическа енергия на цена от 78,10 лева./МВтч с доставки при започване на зимния сезон. Цената е по-ниска по отношение на търгуваните сега равнища. Според търговците при договорката продавачът е формирал пропуснати изгоди за към 2 млн. лв.. Няколко дни по-късно се разбра, че този продавач е „ Топлофикация София “, а купувачът остава неразбираем.

Скандалът обаче се развихри след намесата на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Според нейната експертна оценка непосредствено породените вреди са за 2.2 млн.лв. – по този начин излиза, че софийската топлофикация е

ощетила потребителите си с по към 5 лв. .

Въпросната договорка стана причина асоциацията да внесе сигнал до основния прокурор. В него се удостоверява, че посредством двустранно договаряне през Българска самостоятелна енергийна борса анонимно за секунди е подписана договорка за 110 450 МВтч на цена 78,10 лева./МВтч и период на доставка октомври, ноември и декември. "Имаме информация, че точно „ Топлофикация София “ е продавач на занижена цена на упоменатата електрическа енергия ", акцентират работодателите.

Проверка по случая стартира и Комисията за енергийно и водно контролиране, само че резултатите от нея няма да бъдат оповестени на обществото.

От „ Топлофикация София “ възразиха против нападките на бизнеса за осъществена непрозрачна договорка. „ Столичното сдружение употребява всичките три сегмента за търговия. Целта е посредством диверсификация да се реализира допустимо най-висока продажна цена.

Постигнатата от „ Топлофикация София “ ЕАД цена в сегмент “Двустранни договори” е в размер на 78,10 лева./МВтч. Тя е доста по-висока цена от тази, на която се търгува електрическата енергия сега. Актуалните цени на електрическата сила на БНЕБ за интервала 01 – 15 юли демонстрират, че междинната продажна цена е 69.74 лв.. В края на годината упованията на специалистите са за цени на електрическата енергия близки или по-ниски от тези, на които се търгува сега “, обясниха от столичното парно.

От там се позоваха и на данни на Световната здравна организация, съгласно които се чака да последва нов взрив на болестта от ковид, който ще бъде последван от спад в цените на тока. Затова управлението счита, че е сключило добра договорка.

„ Трябва да има уволнения и следствие на кражбата от „ Топлофикация – София”. Ние подадохме сигнал за това в прокуратурата, в Министерството на финансите, което е принципал на борсата и в самата борса. Това е една нагла кражба на над 2 милиона лв. “, изясни пред Нова ТВ и ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му цената е била занижена с близо 20 лв. на МВтч.

„ Това не можем да приемем, че е от неведение. Това си е нагла кражба. Абсолютно безочливо заграбване на средства за секунди, пред очите на всички. Това е нещо, което не може да се скрие, не може да се замаже, Не може да се изясни с непросветеност. Трябва да бъдат уволнени и разследвани виновните”, безапелационен бе Велев.

Той уточни, че КЕВР е определила референтна цена за базов товар 90 лв. за целия 1-годишен програмен интервал. Което значи, че през зимата цените ще са над 100 лева./МВтч.

Работодателите желаеха и оставката на управлението на „ Топлофикация София “. От тяхно писмо до медиите се схваща, че

знаят кой е купувача на скъпия ток и че той е от Варна,

само че не желаят да го посочат обществено. Затова пък в писмото си задават три съответни въпроса:

„ Вярно ли е, че собствеността на този търговец не може да се наблюдава заради това, че по веригата сдружението е благосъстоятелност на разнообразни юридически лица от чужбина, които се явяват компании майки една на друга? На кого са препродадени след това количествата електрическа енергия, предмет на далаверата? Дали няма да се стигне до познати имена в сенчестите електроенергийни среди? “

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР