Подозренията за незаконната му дейност започват още в началото на

...
Подозренията за незаконната му дейност започват още в началото на
Коментари Харесай

Ал Капоне - възход и падение. Най-великият гангстер на САЩ

Подозренията за противозаконната му активност стартират още при започване на 20-те години. В тези бурни времена обаче Капоне е отпред на незаконната империя в града на ветровете. Замесен е в каквото се сети човек , що се отнася до престъпния свят - проституция, трафик на опиати, хазарт и впрочем още по-тежки закононарушения.

Официално обаче се води търговец на мебели и се оказва недостижим за управляващите. Осъден е само за неплатени налози. Престъпленията, свързани с нарушаването на възбраните за алкохол в Съединени американски щати, убийствата, побоите, отвличанията, изнудването и всичко, в което Капоне е упрекван в медиите, по този начин и не е потвърдено.

Капоне е роден през далечната 1899 година в Ню Йорк. Той е едно от общо четири деца в фамилията на италиански имигранти. Истинското му име е Алфонс Габриел Капоне. Престъпното му бъдеще стартира още в тийнейджърските години. Напуска учебно заведение едвам 14-годишен и става част от незаконна тайфа в Бруклин. Работи там като бодигард, върти контрабанда с алкохол. Не се тормози да постанова ползите си - било с юмруци, бухалки или друго оръжие. През 1917 година лицето на Капоне е нарязано по време на пердах в хотел “Харвард” на Кони Айлънд, където Капоне работи. Така евентуално получава прукора си “Белязания”, който ненавижда.

Първото си ликвидиране прави в механа, където отмъква 1500 $ от жертвата си.

Ню Йорк обаче не се харесва на Капоне и на 21-годишна възраст бъдещият мафиотски необут се мести в Чикаго. Меката на беззаконието се трансформира в плодородно място за незаконния му напредък. Улица по улица незаконният профсъюз на Капоне превзема Чикаго.

Капоне има задоволително връзки. Близък е с кмета Уилям Томпсън и с градската полиция, което му обезпечава страховит чадър над незаконните схеми. За малко Капоне се трансформира в най-мощния разбойник с облага от 100 милиона $ годишно единствено от контрабанда с алкохол. Изплъзва се на прокурорите с години, с помощта на тлъстите пачки, които заплаща, с цел да се прекратят следствията против него.

С ненаситност си приказва с публицистите - изживява се като интернационална звезда, по този начин и не намира за нужно да се оправдава за своите закононарушения. Радва се на социална известност, прави дарения към разнообразни благотворителни организации, което става и причина някои да го назовават Робин Худ.

Но не задълго. Зверското кръвопролитие в деня на Свети Валентин хвърля сянка върху неговия облик. Седем гангстери са убити измежду бял ден, а по-влиятелни жители стартират да оказват напън върху властта да предприеме дейности. Така Капоне се трансформира в “обществен зложелател №1” съгласно вестникарските заглавия.

Така или другояче в интервала 1925 - 1931 Капоне става най-известният американски разбойник. През 1927 година положението му се прави оценка на 100 милиона $.

През 1929 година Капоне влиза за към 10 месеца в затвор във Филаделфия поради владеене на нелегално оръжие.

През 1931 година е упрекнат в 22 случая на укриване на налози в интервала 1925-1929. Гангстерът и още няколко души се снабдяват и с обвинявания в скрит план за нарушение на възбраните по време на Сухия режим. Октомври същата година е наказан за едвам 3 от общо 23 точки. П олучава присъда от 11 година отнемане от независимост и санкция от 50 000 $ а за заплащане на всички правосъдни разходи.

През май 1932 година той влиза в пандиза в Атланта, само че през август 1934 година е изместен в новия затвор на Алкатраз.

Заради късен сатдий на сифилис. Капоне страда от деменция и е освободен, а малко по-късно влиза в болница в Балтимор. По-късно той се отдръпва в имението си във Флорида, надалеч от светлината на прожекторите. Там Капоне върви на риба и играе карти. Именно там умира от сърдечен арест през 1947 година откакто се разболява тежко от пневмония.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР