Подозрения в корупция тегнат върху близки до Хуан Гуайдо депутати,

...
Подозрения в корупция тегнат върху близки до Хуан Гуайдо депутати,
Коментари Харесай

Корупционни скандали в екипа на Гуайдо пречат на борбата срещу Мадуро

Подозрения в корупция тегнат върху близки до Хуан Гуайдо депутати, което отслабва в допълнение тактиката на водача на венецуелската съпротива за събаряне от власт на президента социалист Николас Мадуро.

В оповестено в неделя следствие венецуелският информативен уебсайт Armando.info твърди, че девет подкрепящи Хуан Гуайдо опозиционни депутати са се намесили в интерес на колумбийския началник на компания Карлос Лискано. Лискано е обвързван с програмата КЛАП, основана от държавното управление на Николас Мадуро за снабдяване на храна на доста ниски цени на най-нуждаещите се.

Според Armando.info той е в услуга на други двама колумбийски бизнесмени, Алекс Сааб и Алваро Пулидо, които са обект на американски наказания за раздуване на цените на вносни хранителни артикули за КЛАП.
Американското правораздаване упреква двамата мъже в пране на пари от КЛАП. Според следствието на Armando.info обвинените в корупция опозиционни депутати се свързали с колумбийските и американските управляващи и ги помолили да проявят състрадание към Карлос Лискано, като декларирали, че той нямал нищо общо с противозаконните действия на Алекс Сааб и Алваро Пулидо.

" Няма да позволи корупцията да заплаши всичко, което сме пожертвали ", реагира Хуан Гуайдо в " Туитър ". " Корупцията не може да се толерира ", съобщи той на конференция, на която разгласи основаването на парламентарна анкетна комисия. Тези съмнения към посветили се на идеята му депутати обаче нанасят нов удар на неговата тактика.

В качеството си на ръководител на еднокамарния парламент, където опозицията има болшинство, Хуан Гуайдо на 23 януари се разгласи за изпълняващ длъжността президент. Той счита, че президентските избори от 2018 година, с които Николас Мадуро се задържа на власт, са били опорочени от измами. Хуан Гуайдо е приет за и. д. президент от петдесетина страни, измежду които Съединени американски щати, и от януари споделя, че употребява всички средства, с цел да реализира задачите си.
През април той на вятъра прикани армията да се разпалва, само че генералите останаха правилни на Николас Мадуро, който също така се радва на поддръжката на Куба, Русия и Китай.

Демонстрациите срещу Мадуро - едно от най-използваните от Гуайдо средства за напън над управляващите - изгубиха подтик. Последният му огромен апел за митинги на 16 ноември събра едвам няколко хиляди души в Каракас, а при започване на годината в тях се включваха десетки хиляди венецуелци.

Проститутки и алкохол

Подозренията в корупция към обкръжението на Гуайдо не идват единствено от Armando.info. В петък опозиционерът уволни Умберто Калдерон Берти, дипломатическия си представител в Колумбия - една от страните, които признават Хуан Гуайдо за и. д. президент.

Калдерон Берти от своя страна упрекна обвини пратеници на Хуан Гуайдо, че са употребявали непозволено финансови средства, предопределени за 148 венецуелски бойци, които дезертираха в Колумбия при започване на февруари. " Колумбийските управляващи се свързаха с мен и ми демонстрираха документи, в които се говореше за проститутки, алкохол, куп злоупотреби ", съобщи пред публицисти Калдерон Берти, без да показва имена. Той също по този начин акцентира, че самият Хуан Гуайдо не е забъркан във финансови злоупотреби.

В събота вечерта опозиционният народен представител Фреди Суперлано разгласи в писмо до Хуан Гуайдо оставката си от председателството на анкетната комисия по финансовите каузи на Народното събрание, за " да улесни следствието ". В същото време главните опозиционни партии, в това число " Народна воля " на Хуан Гуайдо, изключиха от парламентарни комисии петима свои депутати, чиито имена се появиха в публикацията на Armando.info.

Тези съмнения в кавги обаче накърняват облика на Хуан Гуайдо, който е оповестил за собствен приоритет битката против корупцията на режима. " Още е рано да се прави оценка на въздействието " на тези разкрития, съобщи Феликс Сеихас, шеф на социологическия институт Делфос. " Но колкото повече Гуайдо губи социална поддръжка, толкоз по-вероятно става да бъде нападнат ", добави той.

На 5 януари изтича срокът на мандата на Гуайдо като ръководител на Народното събрание, а той се разгласи за и. д. президент точно въз основа на тази служба. Макар и в Народното събрание да има прочут консенсус той да резервира поста си, някои по-малки групи намерено подлагат на критика тактиката му за събаряне на Николас Мадуро. Други пък започнаха договаряния с президента. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР