Подозират се умишлени действия на служител Изтекли данни за 60

...
Подозират се умишлени действия на служител Изтекли данни за 60
Коментари Харесай

Изтекоха данните на милиони банкови клиенти в Русия

Подозират се умишлени дейности на чиновник

Изтекли данни за 60 милиона издадени в Русия кредитни карти се озоваха в открит достъп, написа в. " Комерсант ". Изданието се базира на Ашот Оганесян, създател на компанията за кибернетична сигурност " ДивайсЛок ". По данни на вестника, представен от ТАСС, приключването евентуално визира ползите на клиенти на съветската " Сбербанк ", чиито подробни персонални и финансови данни са били качени през август в интернет - на специфичен конгрес, блокиран от федералната работа Роскомнадзор.

Според източник на всекидневника, непосредствен до съветската централна банка, става дума за база данни на " Сбербанк ". Според различен събеседник на " Комерсант " информацията може да е качена от чиновник с административен достъп до нея. Оганесян декларира, че е ревизирал 240 записа от базата и " може да удостовери, че те съдържат данни за действителни хора с картови сметки в " Сбербанк ". Продавачи на крадените данни прецизират съгласно вестника, че това са сведения за 60 милиона карти - както годни, по този начин и закрити.

В момента банката има към 18 милиона дейни карти, показва " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция. Според специалисти на изданието това е най-мащабното приключване на данни в съветския банков бранш до момента. Самата " Сбербанк " съобщила за " Комерсант ", че злосторниците не могат да употребяват крадената информация, с цел да точат пари от карти на клиенти, тъй като в нея липсват нужните кодове, а всяка транзакция без проявление на картата би трябвало да бъде доказана с есемес ключова дума.

Междувременно " Сбербанк " осведоми, че може да са изтекли данните минимум на 200 нейни клиенти, и стартира служебно следствие, съобщи ТАСС, като цитира уеб страницата на банката. Причина за случая най-вероятно са " умишлени незаконни дейности " от страна на чиновник, защото няма метод в базата данни да проникне човек извън. Изтеклите данни не заплашват сигурността на средствата, подадени от клиентите, твърди " Сбербанк ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР