Подозират, че се е опитала да направи рекламен трик за

...
Подозират, че се е опитала да направи рекламен трик за
Коментари Харесай

Странният случай с Джована Педрети е повод за размисъл за тричането в социалните мрежи

Подозират, че се е пробвала да направи рекламен трик за пицарията си, само че не понесла общественото си разкритие и оскърбление и се самоубила 

В последно време всички си задават въпроси за рисковете, произлизащи от изкуствения разсъдък, употребен в медиите или обществените мрежи. „ Не знам кое вреди повече – изкуственият разсъдък или естественото незнание ”, пък попита тези дни италианският публицист Емауеле Фиоре Савио. Неговият въпрос като че ли изцяло се връзва с една трагично приключила история, потресла тези дни италианците и провокирала доста размишления за въздействието на обществените мрежи и на медиите върху живота и ориста на хората, написа Българска телеграфна агенция.

На 12 януари локално издание на в. „ Кориере каузи сера ” разгласява информация за отрицателен коментар в " Google мапс " за пицарията „ Ле Виньоле ” в Сант’Анджело Лодиджано в провинция Лоди в северната италианска област Ломбардия. Според оповестената във вестника информация става дума за скрийншот на отрицателния коментар, който собственичката на пицарията, 59-годишната Джована Педрети качила в акаунта на заведението във " Facebook ". Скрийншотът включвал и отговорът, който Педрети е дала на отрицателния коментар. Според скрийншота негативнитият коментар е бил изработен преди 18 часа, а отговорът на собственичката е пристигнал два часа по-късно. В отрицателния коментар клиент се оплаквал, че е бил настанен в пицарията на Джована до гейове. Той също по този начин се оплаквал, че е бил настанен и покрай момче в инвалидна количка, което имало компликации с храненето. Клиентът допълвал, че не се е почувствал комфортно поради всичко това, макар че пицата, която са му сервирали, била отлична, както и десертът по-късно. В коментара, ориентиран явно против хората с хомосексуална ориентировка и инвалидите, се резервира учтивия звук. Собственичката на пицарията Джована Педрети споделя в отговора си на коментара също допустимо най-учтиво, че цени това, че коментиращият си е направил труда да прави оценка заведението й и предлаганите в него услуги и храни, само че след това му припомня, че нейната пицария е отворена за всички и от клиентите се изисква да са възпитани и да демонстрират почитание към всички. После Педрети назовава коментара на клиента към посетители на заведението, които, както наподобява, не са го тормозили по някакъв метод, като ненужна демонстрация на злост към другите. Тя добавя, че управата на заведението е забелязала и осъществявания с скука взор, който клиентът хвърлял на момчето в инвалидната количка. След което Джована Педрети споделя на клиента, че поради тази негова демонстрация на човешка подлост и на неприятен усет нейното заведение не е отворено за него, приканва го най-учтиво да не се връща повече там, в случай че не преоткрие у себе си човечността, и напомня, че нейното заведение не избира клиентите си поради техните полови пристрастености, нито поради това дали са инвалиди или не.

Много бързо всички италиански онлайн издания препостнаха информацията за този скрийншот и последва вълна от мнения. Пицарията „ Ле Виньоле ” и нейната собственичка се озоваха небрежно в устата на всички. Реакцията на Джована Педрети на отрицателния коментар беше избрана като почтена за удивление. Джована беше похвалена за толерантността, която демонстрира към клиентите си и се трансформира за всички в неприкрит бранител на общественото разнообразие. Редица издания припомниха, че в нейната пицария преди време е била въведена и самодейност, при която по-заможни клиенти са оставяли пари, посредством които да се заплати пица на по-бедни клиенти. Джована Педрети си завоюва  похвалите и на италианската министърка, отговаряща по въпросите на инвалидите, Алесандра Локатели, напомня „ Фато куотидиано ”.

Логично цялата тази шумотевица бързо докара до повече клиенти в пицарията на Джована. Но доста бързо някой стартира да подозира, че цялата история с отрицателния коментар и достойния за удивление отговор на собственичката на пицарията е била раздута от онлайн изданията и обществените мрежи, без да се ревизира дали в основата й стои същински факт, а не рекламен трик, основаващ се на фалша и целящ да увеличи оборота на една пицария. Този някой беше Лоренцо Биаджарели, медийна звезда в Италия, кулинарен блогър, създател на книги, непрекъснато наличие в обедната стратегия на телевизия " РАИ Уно ", канен за коментатор в редица малките екрани, участник в редица риалити шоута. Биажарели от няколко години е и житейски сътрудник на Селважда Лукарели, също медийна звезда в Италия, актриса, публицист, водеща на радио и телевизионни стратегии, участник в риалити шоута, жури в риалити формати, създател на разбори и мнения за разнообразни медии. Селваджа Лукарели, която е известна с ясно дефинираните си рецензии по разнообразни въпроси, е набеждавана, че показва леви убеждения, само че тя не пести отрицателни мнения както по адрес на представители на десницата, по този начин и на левицата. В последно време тя беше един от най-силните коментатори на абсурда към към този момент някогашния житейски сътрудник на премиерката Джорджа Мелони – Андреа Джамбруно, хванат да насочва сексистки подмятания към негови колежки в телевизионното студио. Селваджа Лукарели беше и в основата на разкритията, свързани с италианската инфлуенсърка Киара Ферани за подвеждаща реклама на италиански коледни козунаци, поради което Ферани и компанията производител на козунаците отнесоха солена санкция от съответните регулаторни органи,  против Ферани започнаха редица следствия за други измами, известни компании се отхвърлиха от реклами с присъединяване на инфлуенсърката, а нейни почитатели я изоставиха в обществените мрежи.

В случая с Джована Педрети, Лоренцо Биаджарели, подсилен в тезата си от Селваджа Лукарели, установил някои несъответствия в отрицателния коментар, на който Джована била принудена да отговори. На първо място той забелязал специфичност в размера на шрифта на коментара, който бил по-малък от размера на шрифта на отговора на Джована. После буквата " а " и в коментара, и в отговора се различавали от типографията от същата писмен знак в мненията в " Google мапс ". При деликатно вглеждане, съгласно Биаджарели, шрифтът на целия текст също се различавал от нормалния шрифт в " Google мапс ". Стилът и на коментара, и на отговора били идентични, учтиви, със сходни правописни неточности и най-много с една и съща липса на основни букви след точка в изречението. В последна сметка Лоренцо Биаджарели решил да се свърже със собственичката на пицарията и да й изиска повече пояснения. Той изискал и тя да му изпрати фотографията на направения от нея скрийншот, с цел да може да го проучва в елементи. Но Джована му споделила, че го е изтрила, тъй като й трябвало място в телефона й, с цел да написа там и менютата на пицарията си. Етапите на това свое неподготвено следствие Лоренцо Биаджарели детайлно разгласил в каналите си в обществените мрежи. Вдъхновена от това негово аматьорско следствие, новинарската емисия на телевизия „ РАИ Тре ” решила също да направи репортаж и пратила собствен публицист да се срещне с Джована Педрети. В репортажа се вижда по какъв начин той й задава настойчиви въпроси, навеждащи на мисълта, че всичко е било устроено от нея с рекламна цел. От отговорите, които Джована Педрети дава и на Лоренцо Биаджарели, и на журналиста на " РАИ Тре ", излиза наяве, че отрицателният коментар за пицарията й и отговорът й на него датират в действителност от април предходната година. Джована решила обаче да ги постне чак в този момент във " Facebook ", тъй като разпознала същия клиент в заведението си при започване на януари.

За броени часове всичко това трансформира собственичката на пицарията от почтена за удивление жена в жена, която употребила хипотетичното стереотипно отрицателно отношение към хомосексуалистите и инвалидите, с цел да направи скрита реклама на пицарията си и да притегли повече клиенти в нея. Така от жертва Джована Педрети се трансформира в измамница. Но всичко това се случва не в правосъдна зала, където се показват доказателства, оценени от движимости лица, а в медийното пространство, главно в интернет.

На 13 януари Джована Педрети е извикана на диалог в локалната казарма на карабинерите, самосезирали се по случая. Там тя била придружавана от брачна половинка си и удостоверила своята версия за събитията, в това число и това, че не познавала индивидът, който е коментирал отрицателно заведението й. Тя уверила също по този начин, че коментарът е същински, че не го е писала тя, че не е скалъпила цялата история с рекламна цел.

След като се прибрала от сектора, Джована изглеждала напрегната и изнервена, споделя брачният партньор й, който я посъветвал да не помни за цялата история. През нощта Джована излязла с колата си " Фиат Панда " от вкъщи си и на 14 януари тялото й било намерено в ледените води на близката река Ламбро. По тялото на дамата имало рани, нанесени с изострен предмет, най-много в региона на китките. В колата й имало следи от кръв. Появиха се хипотези, че Джована е пробвала да си пререже вените си, преди да влезе в ледените води на реката. Накрая на 17 януари аутопсия на тялото, осъществена в патоанатомията на Павия, посочила, че дамата се е удавила, само че преди този момент с не изключително изострен предмет си е нанесла рани по ръцете, врата и крайници, които обаче са били повърхностни.

По случая стартира следствие за подстрекателство към самоубийство, което съгласно италианското законодателство се санкционира с 5 до 12 години затвор.

Адвокатката на фамилията на Джована Педрети  - Симона Калегари, прикани медиите да оставят на мира околните на самоубилата се жена. Стана ясно, че юристката е привлякла и специалист по информатика, който ще проучва отрицателния коментар, станал причина за целия скандал. Разследващите пък са отправили искане към " Google " за подпомагане. Ще се ревизират и записите от охранителните камери, с цел да се открие кой е клиентът, написал отрицателния коментар. Разследващите към този момент потеглят от презумпцията, че Джована споделя истината и че подобен клиент съществува.

Съпругът на самоубилата се жена, Аниело Д’Авино, описа пред медиите, че жена му е била захласната от мненията за заведението й.  Дъщерята на Джована – Фиорина Д’Авино, пък непосредствено упрекна Селваджа Лукарели, че е провокирала гибелта на майка й. „ Благодаря Ви, госпожо, че убихте майка ми посредством медиите ”, съобщи Фиорина по адрес на Селваджа Лукарели. Към медиите Фиорина пък се обърна с въпроса: „ Защо не намерите идната си жертва? ".

Всичко това породи голям спор в Италия за обществените мрежи, за подправените и същинските вести в тях, за голословните или обоснованите обвинявания, които се вършат в обществените мрежи и медиите,  за това по какъв начин изказвания за подправени вести могат да подложат човек на същински медиен линч и да го тласнат към рисков жест, като да вземем за пример самоубийство, или пък за това по какъв начин въз основа на хипотетична подправена вест човек може елементарно да стане обект на възхвали.

Полемиката се разпростря и в политиката. Депутатката от крайнодясната партия „ Лига ” на Матео Салвини – Мара Бицото, съобщи, че случилото се с Джована Педрети е шокиращо и поражда размишления. Телевизия " РАИ Тре ", Селваджа Лукарели и нейният сътрудник са се отнесли към случая като към история за хипотетична подправена вест и са раздули нещата все едно, че става дума за нов скандал „ Уотъргейт ”, акцентира депутатката. Друга депутатка от същата партия Изабела Товалиери съобщи, че в тази ситуация с Джована Педрети здравият разсъдък като че ли е отсъствал и че в този момент тези, които са провокирали медийния линч против тази жена, би трябвало да си помислят съществено какво са създали. Подобни бяха и мненията на депутата от „ Лига ” Игор Йеци, който упрекна Селваджа Лукарели и новинарската емисия на „ РАИ Тре ”, че са третирали хипотетичен подправен коментар в обществена мрежа като скандал от вида „ Уотъргейт ”.

Джорджо Мария Бергезио, представител на „ Лига ” в парламентарната комисия за контрол на публичната медия РАИ, съобщи, че историята за хипотетичния подправен пост на ресторантьорката е била показана от телевизия „ РАИ Тре ” като абсурда на века.  Той добави, че една новинарска медия е свободна да упражнява правото си на независимост на словото и да отразява всевъзможни истории, само че че е необходим и незабавен спор по отношение на пропорционалността на медийното внимание и отразяване. Според депутата това, че дадена история се употребява от интереса на обществените мрежи не значи, че медиите би трябвало да преследват и атакуват като глутница вълци основните настоящи лица в нея. Представителят в същата парламентарна комисия от партията на премиерката Джорджа Мелони „ Италиански братя ” – Франческо Филини,  също съобщи, че публичните медии не би трябвало да са въвлечени в медиен линч. Той акцентира, че някои стратегии в РАИ имат сходен метод на деяние, само че че в тази ситуация с Джована Педрети този метод е довел до извънредно съществени последици. За случая с Педрети Филини съобщи, че дамата е била подложена на същински случаен медиен развой и е била показана като нарушител в медиите, като това е довело евентуално до нейното самоубийство.

Депутатът от „ Лига ” Лука Токалини съобщи, че неговата партия желае да се направи инспекция дали има някаква договорна връзка сред Селваджа Лукарели и новинарската емисия на „ РАИ Тре ”, според която постове на Лукарели да въодушевяват публицисти от емисията за техни репортажи, поради което Лукарели би могла да получава някакво заплащане.

Депутатът от десноцентристката партия „ Форца Италия ” Роберто Пела съобщи, че казусът акцентира потребността от по-съвестно и умишлено потребление на обществените медии за преодоляване на дейностите на тези, които насаждат злоба в тях.

Самата Селваджа Лукарели отбрани позицията си по случая като съобщи, че тя е желала да откри истината. Тя акцентира, че в този момент нейните критици настояват, че установяването на истината е неправилно и че хората би трябвало да бъдат държани за виновни поради това, че търсят истината. Лукарели добави, че писането на подправени вести е рисково и може даже  да докара до нещастия. Тя отхвърли Джована Педрети да е била подложена на тормоз от медиите и сподели, че в този случай никой няма смелостта да размишлява за ролята на медиите, които са побързали още първоначално да тиражират една непроверена вест. За случая с Джована Педрети Селваджа Лукарели сподели, че той е бил употребен и от хора, които въобще не се интересуват от ориста на тази жена, а просто за тях случилото се е съвършен мотив да атакуван самата Лукарели. Историята е била употребена и от политици, с цел да политиканстват, и от медиите, жадни за сензационни истории.

„ Тази мъртва госпожа не значи нищо за никого. Всеки я употребява, с цел да пирува посредством нея на своята маса ”, съобщи Лукарели. Тя добави, че е  получила смъртни закани поради случая с Джована Педрети и разгласи, че за известно време ще разгласява неща само в „ Инстаграм ” и ще престане да употребява мрежата „ Екс ”, в която е била атакувана. Лукарели отбрани и колегата си, който съгласно нея е имал злощастието да бъде замесен в търсенето на истината по случая с Джована и в същото време да бъде житейски сътрудник на една ненавиждана жена и в този момент е нападнат за това.

Самият Биаджарели пък към този момент не се е появявал на телевизионния екран, тъй като както оповестиха негови сътрудници от малкия екран, той не се чувствал в разположение на духа да го направи. Той към този момент изрази страдание за гибелта на Джована, само че добави и, че съжалява, че хората в този момент си мислят, че търсенето на истина може да има сходни последици. Лоренцо Биаджарели добави, че в случай че през днешния ден всеки, който се пробва да откри истината, би трябвало да се опасява, че това ще завърши с драматичен завършек, както в историята с Джована, то тогава всички медии би трябвало да бъдат закрити. Заради случилото се Биаджарели също беше засипан от обиди, рецензии и закани в обществените мрежи. Много консуматори го упрекнаха, че не е нито публицист, нито служител на реда, че да подхваща следствието, което той е подхванал в тази ситуация с Джована. Други го попитаха дали е удовлетворен от случилото се.

Новинарската емисия на телевизия „ РАИ Тре ” също излезе с изказване, в което споделя, че споделя болката на фамилията на Джована Педрети поради кончината й, само че, че ще продължава да задава въпроси, тъй като това е в нейното ДНК, и че ще продължава да оповестява съществено и съзнателно вести във всички области, само че няма да го прави по този начин, че за най-уязвимите хора това да се трансформира в скандал от вида на „ Уотъргейт ”. Медията отхвърли и всички рецензии по неин адрес от страна на представителите на „ Лига ” и на „ Италиански братя ”, във връзка със случая с Педрети.

Вчера беше погребението на Джована Педрети и на него участваха хиляди хора. И до момента в който медиите  и обществените мрежи не престават да се питат дали всичко това можеше да бъде избегнато, кой е отговорен за тази покруса и до какви поучения тя води, по случая се появи нов чудноват детайл, пишат електронните издания „ Дагоспия ”, „ Оджи ” и „ Гамберо росо ”. През април 2022 г.  в група във " Facebook ", наречена „ Да обиждащ в " Трипадвайзър " и да се чувстваш популярен кулинар ”, се появил скрийншот на отрицателен коментар и на отговор към него.  В отрицателния коментар консуматор разказвал, че е бил настанен до гейове в заведение и не се е почувствал добре поради това, макар че хапнал доста вкусна брускета.  В отговора на притежателя на заведението се изразявала благодарност, че клиентът е дал оценка на заведението, само че се подчертавало, че в заведението се приемали всевъзможни клиенти с изключение на хомофоби, по тази причина коментиращият бил приканен да не се връща там. „ Извиняваме се, че сме Ви предизвикали стеснение, само че не разбрахме, че идвате от Средновековието. Ако го знаехме, щяхме да Ви настаним в свинарника, където щяхте да се чувствате евентуално по-удобно ”, казвал още притежателят на заведението по адрес на коментиращия. Коментарът бил насочен от клиент на заведението „ Брускетерия Фаедо ” в Монте ди Мало в провинция Виценца в  областта Венето. Отговорът бил от притежателя на заведението, предлагащо брускети. Стилът на коментара и на отговора били еднообразно учтиви. И доста напомняли на коментара за заведението на Джована Педрети и на отговора, който тя е дала на него. В допълнение  скрийншотът показвал, че отрицателният коментар бил изработен преди 18 часа, а отговорът на него бил даден два часа по-късно, както в тази ситуация с Джована Педрети. Единствената разлика била, че в тази ситуация със заведението за брускети и коментиращият, и притежателят спазвали правилото за основни букви при започване на ново изречение. „ Мистерията се заплита ”, написа по този мотив уеб сайтът „ Гамберо росо ”.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР