Подофицер Патрик Лабрие е загиналият по време на учение на

...
Подофицер Патрик Лабрие е загиналият по време на учение на
Коментари Харесай

Стана ясно кой е парашутистът, загинал в среднощното учение на НАТО в Пловдивско

Подофицер Патрик Лабрие е починалият по време на обучение на НАТО канадски парашутист. Инцидентът се е случил късно нощес, при скокове покрай пловдивското село Чешнегирово.

От Министерството на защитата потвърдиха, че случаят е станал по време на учението "Swift Response 2019 ".

Канадските управляващи потвърдиха самоличността на починалия парашутист. Това е Патрик Лабрие. Мъжът е умрял от пострадванията си. Според неофициална информация парашутът му не се отворил. Канадската военна полиция стартира редом следствие.



Инцидентът е станал след 01:00 часа през нощта, когато се е провеждало огромно интернационално обучение на НАТО. Извършвал се е всеобщ въздушен десант. Канадецът е скочил с парашут от един от военните самолети, само че най-вероятно заради техническа причина парашутът му не се е отворил.

Тримата американци, които са потърпевши при скока, най-вероятно са били доста близо един до различен. Те незабавно са откарани в университетската болница „ Св. Георги” в Пловдив. Оттам отхвърлят публично да оповестят какво е положението им.

„ Самото обучение стартира към 00:20-00:30, а парашутистите започнаха да ги пускат към 01:30 часа. 500 парашутисти трябваше да създадат десант. Става въпрос за неотворил се парашут. Това знам”, съобщи Христо Атанасов, кмет на Чешнегирово.

Над селото прелетели два самолета С 130- Херкулес. Загиналият боен скочил от първия.

„ Не се е отворил парашутът. След като е скочил от самолета не се е отворил парашута, това знам. По-скоро нещо може би техническа нередовност на парашута или на самото нагъване на парашута”, изясни кметът на с. Чешнегирово Христо Атанасов.
Другата версия за гибелта на канадския парашутист е ниската височина, от която скачали десанчиците- сред 400 и 500 метра от земята. Не се изключва и въздействието на метеорологичните условия, както и недобра видимост. Над селото е имало светкавици, а в прилежащия град валял проливен дъжд. Други трима военни също са потърпевши. Вероятно са били близо един до различен при скока, осведоми Нова телевизия.

Двама са прегледани в болница и са освободени. Третият - с комоцио, арестуван е за лекуване.

Това не е обучение на НАТО, а на Съединените щати, изясни подполковник Алисън Делейни. „ Много е характерно. Има разнообразни учения, едни от тях се управляват от НАТО, други от страни членки на НАТО, които имат лични учения. Мога да ви потвърдя, че това еучение на Сухопътните сили на Съединените щати. Международно обучение. Не е на НАТО”, съобщи тя.

Военната прокуратурата и полицията, които поеха следствието по случая към този момент отхвърлят да разясняват трагичния случай.
„ Един боец е умрял, а трима други са били ранени, до момента в който са взели участие във въздушен десант, който е бил част от ръководеното от Съединени американски щати многонационално обучение Swift Response 19, провеждано в Чешнегирово, България на 18 юни”, се споделя в изказване на Сухопътните сили на Съединени американски щати в Европа.

„ Скоковете са били незабавно прекъснати, с цел да се окаже помощ на парашутиста. Всички потърпевши са били откарани неотложно до локалната болница, където е била открита гибелта на единия военнослужещ, различен е бил оставен за лекуване, а останалите двама са били прегледани и освободени”, се споделя още в известието.

„ Въпреки че вземаме оптимални защитни ограничения и се опитваме да смекчим риска посредством прецизно образование и деликатно обмисляне, ние би трябвало да се образоваме в реалистична среда, с цел да се подсигурява, че нашите сили са подготвени да реагират на всевъзможни рецесии.
Изказваме откровените си съболезнования на фамилията на починалия боец и неговата военна част. Следван е военният протокол за известяван на околните на починалия. Допълнителна информация ще бъде предоставена от съответните национални власти”, се споделя в известието.

„ Swift Response 2019 е обучение, водено от Силите за световен отговор на Съединени американски щати (U.S. Global Response Force), което се организира на разнообразни местоположения в България, Хърватия и Румъния под командването на Сухопътните сили на Съединени американски щати в Европа в интервала от 11 до 24 юни. Swift Response 2019 показва стратегическото потребление на Силите за световен отговор на Съединени американски щати и утвърждава способността на американското европейско командване да изпраща сили с висока подготвеност до избрани зони, като по едно и също време с това усъвършенства оперативната съгласуемост на съдружниците в НАТО”, се споделя още в известието.
Въпреки случая учението продължава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР